Niz uničujočih tornadov

FOTO: Tornadi razdejali mesta v Kentuycku: bojijo se, da je več kot 100 mrtvih

G.G./STA
11. 12. 2021, 12.45
Posodobljeno: 11. 12. 2021, 18.44
Deli članek:

Po več zveznih državah v ZDA je pustošil niz tornadov.

Twitter
Apokaliptičen prizor iz mesta Bowling Green v Kentuckyu.

Najhuje je v Kentuckyu, kjer je v divjanju tornada umrlo najmanj 50 ljudi. Guverner Kentuckyja Andy Beshear je dejal, da je najverjetneje smrtih žrtev celo med 70 in 100, čez nekaj ur pa je dodal, da je jih je lahko mrtvih tudi več. 

Glede na poročanje ameriških medijev je škodo v divjanju tornadov v noči s petka na danes utrpelo šest zveznih držav. Najhuje naj bi bilo prav v Mayfieldu v Kentuckyju, kjer naj bi se ob prihodu dneva razkrili prizori obsežnega uničenja. V mestu so do tal porušeni celotni stanovanjski bloki, tornado je uničil številne hiše in poslopja. Na družbenih omrežjih objavljene fotografije prikazujejo, kako na ulicah ležijo zvita pločevina, podrta drevesa in opeke. Šlo naj bi za najhujše tornade v zgodovini te zvezne države, škoda pa je po oceni guvernerja še večja, kot so pričakovali. Tornadi naj bi za sabo pustili 320 kilometrov dolg pas uničenja. Za veliko število žrtev naj bi bilo usodno porušenje strehe v tamkajšnji tovarni sveč.

Na severovzhodu Arkansasa je tornado v petek zvečer zadel dom za starejše, pri čemer je en človek umrl, približno 20 jih je začasno ostalo ujetih v delno porušeni stavbi. Tornado je poškodoval še več drugih poslopij v krajih Monette in Trumann.

Tornado je poškodoval tudi skladišče podjetja Amazon na jugu Illinoisa, kjer se je porušila streha. Glede na lokalne medije naj bi bilo takrat v poslopju okrog 100 ljudi, ki so v nočni izmeni pripravljali pošiljke. Pristojne službe jih še rešujejo iz stavbe, tretjina katere naj bi bila uničena.

Reševalne službe na območju dogodek opisujejo kot hudo nesrečo, ni pa zaenkrat še jasno, koliko ljudi je bilo poškodovanih. Tudi Amazon je sporočil, da še ocenjuje situacijo in škodo.

Glede na poročanje lokalnih medijev sta najmanj dva človeka umrla tudi v Tennesseeju.