Nemiri ne pojenjajo

VIDEO: Bo Etiopijo zajela krvava državljanska vojna?

P.T./STA
27. 11. 2021, 18.02
Posodobljeno: 27. 11. 2021, 18.06
Deli članek:

Etiopski predsednik vlade in dobitnik Nobelove nagrade za mir leta 2019 Abiy Ahmed je danes zatrdil, da bodo njegovi vojaki uničili upornike iz regije Tigray.

Profimedia
Etiopija je v vojnem stanju.

Premier Abiy Ahmed je zagotovil, da je etiopijska vojska v regiji Afar, ki meji na Tigray, prevzela nadzor nad mestom Kassagita in da načrtuje prevzem okrožja Chifra in mesta Burka.

"Celovito uničujete sovražnika, ni poti nazaj brez zmage," je Abiy naslovil vojsko v 34-minutnem posnetku, objavljenem na Twitterju. "Zmagali bomo, sovražniki so razkropljeni, obstajajo področja, ki jih moramo nadzorovati. Dokler ne uničimo sovražnika, ne bo počitka," je dodal.

Do objave premierjevega videoposnetka je prišlo po tem, ko je TPLF poročal o velikih ozemeljskih pridobitvah in ta teden zatrdil, da je zasedel mesto, ki je le 220 kilometrov oddaljeno od etiopske prestolnice Adis Abebe.

ZN so zaradi tega družinskim članom svojega osebja v Etiopiji naročili, naj zapustijo državo. Abiyeva vlada sicer za dramatičen razvoj dogodkov krivi "propagando in teroristični govor zahodnih medijev". V prestolnici naj bi bilo po vladnih trditvah vse v najlepšem redu in povsem varno.

Etiopski premier je novembra lani poslal vojsko v Tigray, da bi pridržala in razorožila voditelje TPLF, s čimer se je odzval na napade upornikov na vojašnice etiopske vojske. Toda do konca junija letos so se uporniki organizirali in ponovno zavzeli večino regije Tigray, spopadi pa so se razširili tudi v sosednji regiji Afar in Amhara.