Avstrija

Napovedi so se uresničile; za necepljene so uvedli drastične omejitve

B.K.
13. 11. 2021, 20.28
Posodobljeno: 13. 11. 2021, 20.30
Deli članek:

V Avstriji se je že zadnjih nekaj dni napovedovalo dodatno zaostrovanje ukrepov, ki naj bi bilo usmerjeno zlasti v necepljeno populacijo. To se je danes tudi uresničilo.

Reuters
Po hrano bodo še lahko šli, a za necepljene Avstrijce so praktično uvedli "lockdown."

Vsi tisti Avstrijci, ki niso niti cepljeni niti nimajo potrdil o prebolelosti covida-19, bodo od jutri dalje morali biti praktično cel čas doma. Stalni naslov jim bo dovoljeno zapustiti le v primeru vožnje na delo, obiska trgovine ali uporabe zdravstvenih storitev. Lahko bodo šli v naravo za potrebe rekreacije, dovoljeno jim bo tudi pomagati bližnjim, a zunaj svojega doma se bodo lahko sestali z največ eno osebo naenkrat. Lahko se bodo tudi šli cepit, dovoljena pa jim bo tudi “zadovoljitev osnovnih religijskih potreb.”

Iz omejitev so izvzete trgovine s hrano, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte, avtomobilski servisi in trgovine s tobačnimi izdelki.

Necepljeni prav tako ne smejo vstopati v restavracije, lahko pa še vedno naročijo hrano in jo brezstično dvignejo.

Zaprtje velja za vse necepljene in neprebolele prebivalce Avstrije, razen za nosečnice in otroke do 12. leta starosti.

Avstrijska vlada je ob tem določila še, da morajo vsi prebivalci v javnih zaprtih prostorih nositi obvezno maske tipa FFP2. Tako brez te maske ne bo dovoljen vstop na javni prevoz, smučarske sedežnice in gondole, iz pravila pa so izvzeti otroci do 14. leta.

Omejitve bodo veljale do 24. novembra, avstrijska vlada bo nato odločala o morebitnem podaljšanju.

V Avstriji so sicer v petek znova zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Našteli so jih kar 13.152, kar je precej več kot v minulih dneh. Zabeležili so tudi 48 novih smrtnih žrtev covida-19.