eitan biran

Deček, ki je preživel padec gondole, bo vrnjen teti v Italijo

B.K.
12. 11. 2021, 10.21
Posodobljeno: 12. 11. 2021, 12.57
Deli članek:

V nesreči je izgubil oba starša in bratca, skrbništvo je dobila njegova teta, a ga je ugrabil dedek in odpeljal v Izrael.

Profimedia
Eitana so odpeljali v Izrael.

Izraelsko prizivno sodišče je v primeru 6-letnega dečka, ki je edini preživel tragično nesrečo gondole v Italiji maja letos, odločilo v prid sorodnikov njegovega očeta, ki živijo v Italiji. Dečka, ki je v nesreči izgubil mamo, očeta in mlajšega bratca, sta namreč vzela starša njegove pokojne mame, ki živita v Izraelu. Družini se zdaj tožarita za skrbništvo nad dečkom, ki je pred nesrečo odraščal v Italiji.

Deček mora biti sorodnikom v Italiji vrnjen v roku 15 dni od pravnomočnosti sodbe, a stara starša v Izraelu se lahko pred tem pritožita še na vrhovno sodišče.

Prizivno sodišče je sicer potridlo sodbo, ki jo je pred kratkim izreklo že sodišče nižje stopnje. Sodniki so takrat zapisali, da morata stara starša po mamini strani 6-letnega Eitana Birana vrniti sorodnikom v Italiji, saj je tam odraščal pred tragično nesrečo, zato je to “kraj njegovega običajnega prebivališča.” Eitan je bil sicer rojen v Izraelu, a sta se njegova starša v Italijo preselila, ko je imel komaj en mesec. Odtlej je živel tam.

Profimedia
V nesreči je izgubil starša in mlajšega bratca.

Dečkov dedek Shmuel Peleg, mora tudi poravnati sodne stroške, je tedaj odločilo sodišče. Peleg je sicer Eitana septembra na skrivaj odpeljal z doma njegove tete Aye Biran v Pavii, ga pretihotapil v Švico in od tam z zasebnim letalom z njim odletel v Izrael. Italijansko sodišče je kasneje za njim razpisalo mednarodno tiralico zaradi nezakonitega odvzema dečka.

Tudi izraelsko sodišče je na prvi stopnji odločilo, da je dedek Eitana nezakonito odvzel njegovi teti in s tem kršil njene skrbniške pravice, ki ji jih je po nesreči dodelilo italijansko sodišče. Izraelski sodnik je sicer ob tem obe družini pozval naj se pobotata, saj da je to v interesu dečka, ki je dosti trpel že zaradi same nesreče.