Preverjanje pogoja PC

S potrdilom o cepljenju 91-letne upokojenke brez težav k frizerju, v lokal, restavracijo in kino

S.R.
12. 11. 2021, 10.28
Posodobljeno: 12. 11. 2021, 11.16
Deli članek:

Pod kožo so krvavi tudi Italijani in Avstrijci.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odkar se je v središču pozornosti znašel pogoj PCT, ponekod v sosednjih državah celo PC, saj v primeru nekaterih dejavnosti rezultat hitrega testa več ne velja za vstopnico, naši politiki, takšni in drugačni strokovnjaki, pogosto pa tudi sami mediji s prstom radi kažejo na red in disciplino pri naših sosedih, zlasti tistih bolj »evropskih«, Italiji in Avstriji. Ko se pri nas pravila domnevno kršijo na vsakem koraku, tam državljani ravnajo vzorno, modro in odgovorno, predvsem pa je temeljit in učinkovit nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT ali PC. Pa je res?

V Italiji z mešanimi občutki

Naše izkušnje z nedavnega izleta na drugi strani italijanske meje kažejo nekoliko drugačno sliko od tiste, ki se jo slika v zadnjih dnevih, da v Italiji vladata popoln red in disciplina. V Bologni so bile denimo ulice in terase restavracij polne ljudi, videti pa je bilo, da so ljudje na virus skorajda pozabili. So pa v notranjosti restavracij in lokalov pogoj PCT preverjali razmeroma vestno, v vsaki restavraciji za mizo, pri čemer nikjer ni bilo treba kazati osebnega dokumenta. Zaposleni so QR-kodo odčitavali le v restavracijah in muzejih, ne pa tudi lokalih. Pri tem je treba poudariti, da naj izpostavljanje te izkušnje ne velja kot poziv h kršitvi pogoja PCT, ki je v tem trenutku bržkone še edini branik pred popolnim zaprtjem države, temveč kot opomin, da pod kožo niso krvavi le Slovenci, temveč so še kako krvavi tudi Avstrijci in Italijani.

Kot 91-letna Aloysia

Za test, kako lahko ali težko je zaobiti pravila, so se denimo nedavno odločili pri avstrijskem tabloidu Kronenzeitung, kjer je nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PC na Dunaju preveril njihov 39-letni novinar in član uredniške ekipe, ki pa se je izkazoval s potrdilom o cepljenju 91-letne upokojenke z imenom Aloysia. S tem potrdilom je denimo brez kakršnih koli težav obiskal frizerski salon, kjer so potrdilo sicer poskenirali, a ob ženskem imenu niso zastrigli z ušesi, prav tako pa niso terjali osebnega dokumenta. Po striženju je obiskal manjši lokal, kjer je zadoščalo, da je s potrdilom pomahal natakarici, ta pa se mu je vljudno opravičila za to »nadležno preverjanje.« Sledilo je kosilo v italijanski restavraciji, kjer je bilo po njegovih besedah videti, kot da epidemija sploh ne obstaja. Brez kakršnega koli preverjanja je lahko sedel za mizo in naročil. Kot 91-letna Aloysia je nato obiskal še tri lokale, v katerih ni bilo ne duha ne sluha o najavljenem »strogem preverjanju pogoja PC.« V nobenem od njih mu ni bilo treba pokazati osebnega dokumenta, prav tako niso odčitavali QR-kode.

Aloysio so nato v eni od restavracij v središču Dunaja vendarle zasačili in razkrinkali, saj je natakarica zahtevala tudi osebni dokument, a je bilo nato na stojnicah pred dunajsko Muzejsko četrtjo, obsežnim muzejskim kompleksom, znova vse po starem. Pogoj PC so preverjali le na stojnicah, na katerih se prodaja alkohol, kjer pa lahko po navedbah časnika pijačo brez težav kupi cepljena oseba in nato hipotetično vse skupaj odnese svojim necepljenim prijateljem, ki se nahajajo v množici. Aloysia je za konec brez težav obiskala še kinematograf, v katerem so predvajali novega Jamesa Bonda.