Onesnaženost

Radioaktivne snovi in pesticidi v vodi

M.M.
3. 11. 2021, 10.09
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 14.39
Deli članek:

Radioaktivni materiali in pesticidi med novimi onesnaževalci najdenimi v vodi iz pipe v ZDA.

Profimedia
Ali bo pitna voda kmalu privilegij?

Analiza identificira 56 novih kemikalij v oskrbi z vodo – vključno z nekaterimi, ki so povezane s kritičnimi boleznimi. "Nimamo niti približno dovolj strogih predpisov za zaščito pitne vode, postopek regulacije pa je veliko prepočasen."

Vodovodne službe in regulatorji v ZDA so v zadnjih dveh letih odkrili 56 novih onesnaževal v pitni vodi, seznam, ki vključuje nevarne snovi, povezane z vrsto zdravstvenih težav, kot so rak, motnje razmnoževanja, bolezni jeter in še veliko več.

Razkritje je del analize evidenc onesnaženosti državnih vodnih služb, ki jo je opravila delovna skupina za okolje, zagovornica čiste vode, ki je zdaj prvič po letu 2019 posodobila svojo bazo podatkov.

Ugotovili so, da je skok deloma posledica na novo identificiranih strupenih snovi, ki se pogosto uporabljajo v več desetih panogah in naj bi onesnažile pitno vodo za več kot 100 milijonov ljudi. Pesticidi, stranski proizvodi za razkuževanje vode in radioaktivni materiali so med drugimi snovmi, ki jih določijo regulatorji.

Čeprav je nov seznam onesnaževalcev zaskrbljujoč, bi bil veliko daljši, če bi regulatorji in javne službe ustrezno spremljali oskrbo z vodo, je dejala višja znanstvenica Tasha Stoiber. "To govori o tem, da nimamo skoraj dovolj močnih predpisov za zaščito pitne vode, proces regulacije pa je veliko prepočasen," je dejala.

Profimedia
Oblasti delijo vodne filtre.

Na seznamu so nekatere snovi, ki so bile v proizvodnji in uporabi že leta, a jih nadzorniki šele zdaj spremljajo, saj postajajo jasne njihove povezave z zdravstvenimi težavami. Drugi onesnaževalci vključujejo tiste, ki jih industrija šele začenja uporabljati v večjih količinah.

Medtem ljudje ne morejo narediti veliko, razen da se poučijo o tem, kateri onesnaževalci so v njihovem vodnem sistemu, kupijo filtre in se zavzamejo za strožje predpise. Baza podatkov uporabnikom omogoča iskanje onesnaževalcev v vodnih sistemih po poštni številki in zagotavlja vodnik o tem, katere kemikalije lahko odstranijo vodni filtri. "Vsakdo se lahko izobražuje," je dejala Tasha Stoiber. "Obrnite se na lokalno podjetje, jim zastavite vprašanja o tem, kaj počnejo in si prizadevajte za strožje predpise, ki ščitijo zdravje ljudi."