Nasilje nad novinarji

90 odstotkov umorov novinarjev ni obsojenih

M.M.
3. 11. 2021, 09.16
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 09.33
Deli članek:

Strokovnjaki Združenih narodov menijo da novinarji ostajajo negotovi, stopnja nekaznovanja za napade in umore nanje pa je visoka. Za zaščito medijev je treba narediti še veliko več.

Profimedia
Novinarji

Združeni narodi so napovedali, da se bo devet od 10 umorov novinarjev nadaljevalo nekaznovano. V skupni izjavi ob mednarodnem dnevu odprave nekaznovanja zločinov zoper novinarje pozvali države, naj raziščejo nasilje nad novinarji in preganjajo storilce.

Novinarji so še vedno negotovi in ​​da je za napade in umore nanje visoka stopnja nekaznovanja. "V zadnjem letu so novinarji po vsem svetu grozili, jih nadlegovali, fizično napadali, ugrabili, zaprli, mučili in ubijali - samo zato, ker so opravljali svoje delo," so zapisali v skupni izjavi.

Nadlegovanje, zastrupitev, posilstvo, grožnje s smrtjo

"Medtem ko novinarjem grozijo, medtem ko opravljajo svoje delo, so ženske, vključno s tistimi iz manjšinskih skupin, izpostavljene veliko večjemu tveganju spolnega napada in nasilja na podlagi spola na spletu, vključno z nadlegovanjem, zastrupitvijo, posilstvom in grožnjami s smrtjo," so dejali. Nekaznovanost takih dejanj spodkopava njihovo samozavest, jih stigmatizira ter ustvarja strah, sram in ugled ter poklicno škodo. Grožnje varnosti novinarjev so v digitalni dobi dobile nove oblike, zlasti za novinarke.

"V skrajnih primerih lahko spletne grožnje prerastejo v fizično nasilje in celo umor, kot je pokazal umor Daphne Caruane Galizia, ki se je borila proti korupciji na Malti," pravijo strokovnjaki. Mnenja so, da so napadi na novinarje napad na pravico družbe do obveščenosti, na pravico do svobode izražanja, pa tudi na številne druge človekove pravice, vključno s pravico do življenja in svobode zadevnih posameznikov.

Lani je bilo po vsem svetu ubitih 62 novinarjev

Lani je bilo po podatkih Unesca 62 novinarjev po vsem svetu ubitih samo zato, ker so opravljali svoje delo, je v prejšnji izjavi dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

"Mnogi so bili ubiti med poročanjem o spopadu. Toda v zadnjih letih se je povečalo število ubitih medijskih delavcev zunaj konfliktnih območij,'' je dejal Guterres. Dodal je, da v mnogih državah preiskovanje korupcije, trgovine z ljudmi, kršitev človekovih pravic ali okoljskih vprašanj ogroža novinarje.