metavesolje

Facebook bo razvil družbeno omrežje nove generacije in spremenil ime

B.K.
26. 10. 2021, 13.07
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 13.14
Deli članek:

Virtualna resničnost bo temelj novega spletnega prostora, kjer se bodo ljudje lahko srečevali, sestankovali, delali, in zabavali.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Facebook načrtuje investicijo v višini vsaj 10 milijard ameriških dolarjev, s katero bo razvil družbeno omrežje nove generacije, ki bo temeljilo na tehnologiji virtualne resničnosti. Razvili bodo tako omenjeno omrežje kot tehnologijo, ki bo zanj potrebna.

“Zavezani smo k uresničitvi te dolgoročne vizije in pričakujemo, da bomo v naslednjih nekaj letih povečali naše naložbe,” so pred dnevi zapisali ob objavi poslovnega rezultata za tretje četrtletje letošnjega leta. Facebook vidi virutalno resničnost kot jedro “naslednje generacije spletnih družabnih izkušenj.”

Metaverse (metavesolje) kakor zaenkrat imenujejo projekt izgradnje novega omrežja, bo nova spletna realnost, kjer se bodo lahko ljudje sestajali, zabavali in delali. Ob tem podjetje načrtuje tudi spremembo imena.

Ameriški tehnološki velikan iz Silicijeve doline načrtuje za potrebe razvoja metavesolja zaposliti več kot 10.000 ljudi iz Evrope.

Novica o novih načrtih Facebooka in spremembi imena podjetja prihaja le nekaj dni po tem, ko je žvižgačka Frances Haugen medijem posredovala kopico dokumentov, ki razrkivajo številne Facebookove politike in notranje probleme, od protikonkurenčnih praks in problemov pri rokovanju z zasebnimi podatki uporabnikov do kontroverzne vloge, ki jo je Facebook igral pri ameriških volitvah.