Težko dosegljivih 46 glasov

Vladajoča koalicija v zagati preložila glasovanje o Svetliču, oglasil se je Pahor

G.G.
26. 10. 2021, 12.47
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 21.01
Deli članek:

Zaradi razmerja med opozicijo in koalicijo v parlamentu je vsako glasovanje negotovo. Danes je bilo na sporedu glasovanje o kandidatu za ustavnega sodnika Roku Svetliču.

STA
Posvet med poslanci SD in Levice.
Zakonodajna predloga o dohodnini in igrah na srečo sta šla skozi obravnavno, kar je bilo pričakovano, saj za to ne potrebujeta 46 glasov, kar pa bo potrebno, ko se bosta potrjevala zakona. To pa bo ob trenutnem razmerju moči v parlamentu težje doseči.

Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so se odločili, da zapustijo parlament. Izbrali so torej instrument obstrukcije in vse niti v roke položili koaliciji in podpornikom (SNS), trem poslancem Desusa, ki nihajo s svojimi odločitvami, ter poslancema narodnosti.

Da se zakon spravi pod streho, mora zanj glasovati 46 poslancev. Toliko glasov je potrebnih tudi za izvolitev  kandidata za ustavnega sodnika Roka Svetliča. To pomeni, da so nujni trije glasovi poslancev Desusa in še en glas poslanca narodne manjšine ali pa dva glasova poslancev Desusa in en glasov manjšincev.

Zahtevna računica se zatakne že pri poslancih Desusa. Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša naj bi bil zaradi bolezni odstoten, spletni portal N1 pa poroča, da je zaradi rizične stika in posledične karantene odsoten tudi Desusev poslanec Ivan Hršak.

Kako rešiti padec še četrtega kandidata za ustavnega sodnika, so se verjetno spraševali  vladajoči koaliciji. Poslanec SDS Danijel Krivec je predlagal, naj se glasovanje prestavi na eno izmed naslednjih sej. Njegov predlog so sprejeli s 45 glasovi za in enim proti ter glasovanje preložili na eno od prihodnjih sej. Glas proti je prispeval predsednik DZ Igor Zorčič, ki je tudi po napovedi obstrukcije njegove poslanske skupine nepovezanih poslancev ostal v dvorani in vodil sejo.

Kot je pojasnil predsednik Borut Pahor, je bila na zadnjih posvetovanjih s poslanskimi skupinami Svetliču zagotovljena zadostna podpora za izvolitev, po vložitvi kandidature pa jo je "skupina nepovezanih poslancev odtegnila." Dejal je še, da se bo pred preloženim glasovanjem po potrebi znova posvetoval s poslanskimi skupinami in Svetličem.

Bas kitarist v Žabjak bendu

Bobo
Rok Svetlič

Iskanje ustavnega sodnika se vleče kot jara kača. Poslanci so  zavrnili že Andraža Terška, Anžeta Erbežnika in Janeza Kranjca. V četrtem poskusu je na vrsti predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper Rok Svetlič. Predsednik Pahor je ocenil, da bi lahko Svetlič dobril zadostno podporo. Po vložitvi njegove kandidature so se v javnosti pojavili namigi, da naj bi Svetlič lani poleti na posvetu o migracijah govoril o streljanju migrantov, kar je sam zanikal.

Zanimivo je tudi njegovo sodelovanje v glasbeni zasedbi Žabjak bend. V albumu iz leta 2004 z naslovom Aristokrat nastopa Svetlič kot bas kitarist, kitarist in spremljevalni glas. Nekatere je najbolj razburilo besedilo pesmi Rasist, drugi bi rekli, da gre za umetniško svobodo in izmuzljivo poigravanje z družbeno relevantnimi temami. Pri založbi Goga, kjer je izšel album, pa so ob izidu zapisali, da gre za "drzen kompozicijski izraz, stoodstotno avtorski, močna glasba. Mejne teme. Aristokracija duha. Pravi Aristokrat med albumi …"