Dunaj

Z oktobrom bodo dodatno zategnili pas, protikoronski ukrepi bodo še strožji

S.R.
22. 9. 2021, 09.32
Posodobljeno: 22. 9. 2021, 09.38
Deli članek:

Negativni izvid hitrega antigenskega testa ne bo več zadoščal za vstop v restavracije, pri čemer v nočnem času ne bo veljal niti PCR test.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Avstriji so prejšnji teden podobno kot v Sloveniji zaostrili ukrepe, namenjene preprečevanju širjenja nadležnega virusa sars-cov-2. Tudi pri severnih sosedih se zaenkrat vse vrti okoli pogoja PCT in zaščitnih mask. Posamezne zvezne dežele sicer lahko še naprej sprejemajo svoje ukrepe in pravila, a le pod pogojem, da so ta strožja od nacionalnih.

Na Dunaju, kjer že tako veljajo strožja pravila kot v preostalih delih Avstrije, so se odločili, da jih s 1. oktobrom dodatno zaostrijo, novi ukrepi pa bodo v začetni fazi predvidoma veljali en mesec, upoštevati pa jih bodo morale vse osebe, starejše od 12 let. Odločitev je predsem posledica dejstva, da število novih primerov okužbe še naprej nezadržno raste, s tem pa se izdatno polnijo tudi bolnišnice, zlasti enote za intenzivno nego. Nove ukrepe je na včerajšnji novinarski konferenci razkril dunajski župan Michael Ludwig, ki je pojasnil, da so jih uskladili skupaj z zdravstveno stroko.

Osredotoči na PC, ne tudi T

Od 1. oktobra bo vstop na prireditve z več kot 500 udeleženci tako v notranjih prostorih kot na prostem vstop dovoljen le osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC (prebolelost in cepljenje), testiranje tako ne bo več zadoščalo. Enako bo veljalo za nočne lokale, v katerih ponujajo hrano. Kar zadeva zaposlene v teh lokalih, bo poleg prebolelosti in cepljenja veljal tudi negativen izvid PCR testa.

Ludwig je še dejal, da bodo za stranke v vseh trgovinah, tudi tistih, ki ne ponujajo nujnih življenjskih potrebščin, obvezne bolj kakovostne FFP2 maske. Na splošno pa na področju gastronomije ne bodo več veljali negativni izvidi hitrih antigenskih testov. Vstop v vse restavracije bo mogoč le ob izpolnjevanju pogoja PC in deloma T, v kolikor gre za negativen izvid bolj zanesljivega PCR testa.

V dunajskih bolnišnicah se je zaradi covida-19 včeraj zdravilo 214 oseb, po poročanju avstrijskih medijev pa so morali nekatere nenujne operacije že preložiti. Povprečno naj bi bilo kar devet od desetih bolnikov na intenzivni negi necepljenih.