odločilen udarec

Vodja Islamske države v Sahari ubit v operaciji francoske vojske

B.K./STA
16. 9. 2021, 08.55
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 09.04
Deli članek:

Vodja džihadistov je bil med drugim odgovoren za smrt šestih francoskih humanitarnih delavcev.

Reuters
Francoski vojak na operaciji Barkhane.

V operaciji francoskih sil je bil ubit vodja skrajne versko-militantne skupine Islamska država velike Sahare (ISGS) Adnan Abu Valid al Sahravi, je danes na Twitterju sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron

"Francoske sile so nevtralizirale vodjo skrajne skupine Islamska država velike Sahare Adnana Abuja Valida al Sahravija. Gre za nov velik uspeh v našem boju proti terorističnim skupinam v Sahelu," je Macron zgodaj davi zapisal na Twitterju. 

Dodal je, da je Francija v mislih z vsemi junaki, ki so za Francijo umrli v Sahelu, žalujočimi družinami in ranjenimi. "Njihovo žrtvovanje ni zaman. Z našimi afriškimi, evropskimi in ameriškimi partnerji bomo nadaljevali ta boj." Drugih podrobnosti o operaciji ni objavil.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je ob tem zapisala, da je bil al Sahravi ubit v napadu francoskih sil, ki v okviru protiteroristične operacije Barkhane delujejo v Sahelu. "To je bil odločilen udarec proti tej teroristični skupini. Naš boj se nadaljuje," je dodala na Twitterju.

Vodja džihadistov je med drugim odgovoren za smrt šestih francoskih humanitarnih delavcev in njihovih nigrskih sodelavcev v Nigru avgusta lani. ZDA so ga iskale zaradi napada v Nigru oktobra 2017, v katerem so bili ubiti štirje pripadniki ameriških specialnih sil in štirje nigrski vojaki. ZDA so za informacije o lokaciji al Sahravija ponujale pet milijonov ameriških dolarjev.

Al Sahravi je skupino Islamska država širše Sahare vzpostavil leta 2015. Skupino krivijo za večino džihadističnih napadov v Maliju, Nigru in Burkina Fasu. Izvedla je več napadov na civiliste in vojake na območju. Pred tem je bil tudi član teroristične mreže Al Kaida Islamskega Magreba.