proti pogoju pct

FOTO in VIDEO: Protestniki razbili 12 oken, Janša: "Vlada ne bo popuščala"

B.K./STA
16. 9. 2021, 06.28
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 08.32
Deli članek:

Na včerajšnjem protestu je prišlo do izbruhov nasilja. Policija je uporabila več prisilnih sredstev.

Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.

Na Ljubljanskem trgu republike se je včeraj po ocenah policijske uprave Ljubljana na protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) zbralo okoli 8000 ljudi. Čeprav so organizatorji pozivali k mirnemu shodu, je med protestom najprej nekdo od protestnikov vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod. 

Nekajkrat je prišlo do stopnjevanja napetosti, zbrani so skandirali nekatera navijaška gesla, v poslopje parlamenta pa so protestniki usmerili tudi nekaj pirotehnike.

Protestnik Ivan
Poln Trg Republike.

Primož Lavre
Pred parlamentarnim poslopjem v Ljubljani so se zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT.

Po razpustitvi protesta nekaj skupin nadaljevalo z izgredi

Nekaj po 20. uri je policija uporabila solzivec in udeleženci shoda so se bili primorani umakniti izpred parlamenta in so se razkropili po ljubljanskih ulicah. Pozneje pa se jih je nekaj vrnilo na ploščad pred parlamentom in proti policiji so začela leteti pirotehnična sredstva. Policija je aktivirala še vodni top, skupina udeležencev shoda pa je nanj in na policiste začela metati različne predmete, med drugim tudi granitne kocke. 

Okoli 21. ure je policija prek megafona ljudem sporočila, da je shod razpuščen in zahtevala, da se umaknejo do Prešernove na eni ali do Slovenske ceste na drugi strani.

Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.

Bobo
Po Trgu republike so policisti metali solzivec.

S policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so osebe večkrat pozvali, "naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico s Trga republike razgnali. Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko," so navedli.

Policija uporabila tudi penaste naboje

Okoli 22. ure so policisti uspeli vzpostaviti javni red in mir in pregnati protestnike, ki so v središču mesta še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami, so še sporočili s policije.

Policisti so med intervencijo uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Bobo
Na sceno so pozvali tudi vodni top.

Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.

Dodali so,da je bilo tekom varovanja zaznanih več kršitev javnega reda in miru, ter kaznivih dejanj, obravnava vseh dogodkov pa še poteka. Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba državnega zbora. Nekaj oseb je bilo pridržanih, podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile shoda, pa še niso zabeležili.

Zorčič politiko pozval, naj incidentov ne izkorišča za medsebojna obračunavanja

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je kasneje na Twitterju sporočil, da so protestniki med protestom razbili 12 oken na parlamentarnem poslopju. Ostro je obsodil vandalizem in protestnike pozval, "da v bodoče protestirajo mirno in ne izvajajo nasilja," politike pa, "da tega dogodka ne izkoriščajo za medsebojna obračunavanja."

Bobo
Proti stavbi državnega zbora je poletelo nekaj bakel.

Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.

Janša: "Vlada ne bo popuščala pritiskom"

Premier Janez Janša je medtem tvitnil, da vlada ne bo popuščala nobenim pritiskom. "Vztrajala bo na ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi. Čas je, da tudi tožilstvo/sodstvo ne tolerira več groženj in nasilja," je zapisal.

Janša se je odzval tudi na zapise Sindikata policistov Slovenije, ki je opozoril na po njihovi oceni nezakonit poseg v pravice iz delovnega razmerja, ko vodje policijskih enot policiste brez pogoja PCT ob prihodu v službo izločijo iz delovnega procesa in jih napotijo domov. Janša je na to odgovoril, da ko se Sindikat policistov odkrito postavi na drugo stran zakona, je čas, da pristojni ukrepajo. "Etika in sama narava odgovornega dela v policiji predpostavljata, da je v ospredju varovanje zdravja in življenje vsakega človeka in ne obratno," je navedel.

Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.