Preiskujejo morebitno povezavo

Tretja smrt "zdravega" moškega po kontaminiranem odmerku cepiva

G.G.
7. 9. 2021, 11.38
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 11.45
Deli članek:

Na Japonskem spremljajo, kaj se dogaja z osebami, ki so prejeli s »tujki« kontaminiran odmerek cepiva Moderne.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Do včerajšnjega dve so zabeležili dve smrti pri ljudeh, ki so prejeli domnevno kontaminirano cepivo, ki so ga kasneje umaknili iz uporabe. Gre za dva moška v tridesetih letih, brez zdravstvenih težav, ki sta umrla nekaj dni po cepljenju. V ponedeljek pa so v ta predalček dodali še 49-letnega moškega, ki je prejel drugi odmerek 11. avgusta, umrl pa dan zatem. Japonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bil moški dobrega zdravja, imel je le alergijo na ajdo. Kot pri prvih dveh primerih, tudi pri tretjem še ni potrjena neposredna med smrtjo in cepljenjem.

Sredi avgusta so iz uporabe umaknili 1,63 milijona odmerkov cepiva, ki je na Japonsko prispelo iz proizvodnih obratov Moderne v Španiji. V nekaterih vialah so se znašli »kovinski delci«, Moderna pa je prejšnji teden skupaj z japonsko partnersko družbo Takeda Pharmaceutical sporočila, da ne predstavljajo nevarnosti za ljudi.

V začetku septembra so v prefekturah Kanagava, Okinava in Gunma v vialah odkrili črne delce, zaradi česar so prav tako ustavili cepljenje s to serijo cepiva. V tem primeru je do »onesnaženja« najverjetneje prišlo zaradi nepravilnega vboda igle v vialo. Pri cepljenju s temi odmerki niso zaznali težav pri ljudeh.