sodelovanje z rusijo

Kitajska bo spoštovala suverenost Afganistana

B.K./STA
25. 8. 2021, 17.29
Posodobljeno: 25. 8. 2021, 17.51
Deli članek:

Kitajski voditelj Talibane poziva k distanciranju od terorističnih skupin, a v notranje zadeve Afganistana se ne bodo vmešavali.

Profimedia
Talibani pred vhodom na notranje ministrstvo v Kabulu.

Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se danes v telefonskem pogovoru dogovorila za krepitev usklajevanja glede Afganistana. 

Putin in Xi sta izrazila pripravljenost okrepiti prizadevanja za boj proti grožnjam terorizma in trgovine z mamili iz Afganistana, so po pogovorih sporočili iz Kremlja.

"Pomembno je hitro obnoviti mir v tej državi in preprečiti širjenje nestabilnosti na sosednje regije," so sporočili v Moskvi.

Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin

Putin in Xi želita "čim bolj vključiti" Šanghajsko organizacijo za sodelovanje (SCO). Ta združuje Rusijo, Kitajsko, Indijo, Pakistan in države Srednje Azije, ki mejijo na Afganistan. SCO naj bi se naslednji mesec sestala na vrhu v Tadžikstanu.

Xi je po pogovorih opozoril, da bi se morale afganistanske oblasti distancirati od vseh terorističnih skupin in vzpostaviti odprto politično strukturo. Kot je dejal, je Kitajska pripravljena okrepiti komunikacijo in sodelovanje z Rusijo in širšo mednarodno skupnostjo glede afganistanskega vprašanja. Zato je treba vse strani v Afganistanu spodbuditi k izgradnji odprte politične strukture, izvajanju zmerne notranje in zunanje politike ter distanciranju od vseh terorističnih skupin, je dejal po poročanju televizije v Pekingu, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping.

"Morali bi voditi zmerno in zadržano notranjo politiko, se popolnoma ločiti od vseh terorističnih skupin in ohraniti prijateljske odnose z vsemi državami, zlasti s sosednjimi," je dejal glede prihodnje afganistanske vlade.

Poudaril je tudi, da bo Kitajska spoštovala suverenost Afganistana, njegovo neodvisnost in ozemeljsko celovitost, pri čemer bo upoštevala načelo nevmešavanja v notranje zadeve in bo igrala konstruktivno vlogo pri iskanju politične rešitve afganistanskega vprašanja.

Rusijo, ki je do talibanov zavzela precej spravljiv odnos in poziva k "nacionalnemu dialogu" v Afganistanu, tako kot Kitajsko skrbi varnost nekdanjih sovjetskih republik v Srednji Aziji. Moskva se boji zlasti priliva beguncev, ki bi lahko destabilizirali regijo, prihoda džihadistov ter ponovnega trgovanja z opijem in heroinom.