Kurilsko otočje

Rus priplul na Japonsko in tam zaprosil za azil

B.K.
22. 8. 2021, 20.30
Deli članek:

Iz najujžnejšega izmed kurilskih otokov je priplul do obale Japonske.

Profimedia
Kurilsko otočje iz zraka.

Japonske oblasti ruskemu konzulat nočejo posredovati informacij o neimenovanemu državljanu Rusije, ki naj bi v neznanem pomorskem plovilu sam priplul do severne obale japonskega otoka Hokkaido.

Neznanec naj bi se na Hokkaidu izkrcal včeraj in tam zaprosil za azil, poročajo japonski mediji. Njegova identiteta še ni znana, povedal pa naj bi, da je priplul iz Rusije, natančneje z otoka Kunašir, najujžnejšega otoka Kurilskega otočja, zaradi katerih sta Rusija in Japonska še vedno v sporu. Otočje trenutno nadzoruje Rusija. Kunašir je od obale Hokkaida oddaljen le 20 kilometrov.

“Kljub vsem podrobnostim incidenta, ki se pojavljajo v japonskih medijih, nam japonske oblasti nočejo posredovati uradnih informacij. Policija trdi, da ne vejo nič, ker je bil tujec premeščen v Sapporo. Japonska obalna straža prav tako trdi, da nimajo nobenih informacij,” so v objavi na Facebooku zapisali v ruskem konzulatu. Ob tem so dodali, da bodo napeli vse moči, da se bodo s prebežnikom srečali, če gre res za državljana Ruske federacije.