KAM PRIVEZATI SUPERJAHTO?

Luksuzne marine, kjer jahte zasidrajo bogati

Sara Štrk
22. 8. 2021, 21.00
Posodobljeno: 22. 8. 2021, 21.04
Deli članek:

Premožni lastniki superjaht, ki se skozi leto mudijo na Jadranu, te običajno privežejo v marinah s prav posebnim položajem, ki nudi zaščito pred vremenskimi vplivi, hkrati pa je tam zagotovljeno stalno vzdrževalno delo na plovilih.

D-Marina.com
D-Marina Mandalina

Študije kažejo, da vsak drugi mornar jadra po Jadranu vsaj šestkrat, a v zimskih mesecih so razmere precej drugačne. Večje jahte se manj zadržujejo v našem morju, tuji lastniki se po poletni sezoni raje vrnejo domov in zimo preživijo na drugih destinacijah v Sredozemlju. Kje pa lahko vendarle premožni lastniki pustijo svoje superjahte?

V večjem delu naj bi bila ta odločitev prepuščena posadki, seveda pa je pomembna tudi ponudba vzdrževalcev, kot so ladjedelnice, ter konkurenčnost cen zimskih privezov lokalnih marin. Na odločitev vpliva tudi oddaljenost od večjih letališč, saj lahko ta močno olajšajo logistiko nakladanja in raztovarjanja opreme ter prevoz osebja. Povprečne cene priveza superjaht pa so od 100 do 500 evrov na noč. Katere marine na Jadranu so torej med najbolj prestižnimi in seveda tudi najbolj priljubljenimi?

Šibeniška D-Marina Mandalina lahko sprejme plovila do 140 metrov dolžine in je vsekakor destinacija številka ena za zimski privez superjaht na Hrvaškem. Od skupno 430 privezov na morju jih je bilo 130 zasnovanih izključno za potrebe superjaht. Poleg lepe lokacije, ugodne mikroklime in 24-urnega nadzora se lahko pohvalijo tudi z visokonapetostno elektriko, ki je bistvena za zimsko delovanje velikih jaht.

Marina Betina s 240 privezi v morju ter 80 na kopnem je trenutno znana kot najbolj cenjena destinacija za vzdrževanje manjših superjaht in zagotavlja privlačno storitev zimskega priveza. Vsi privezi v marini imajo vodo in elektriko, 24-urno pomorsko službo in stalen videonadzor. Pohvali se lahko tudi z lastno ladjedelnico s stoletno tradicijo, ki ima letno v prenovi približno dvesto ladij.

Tripadvisor
Porto Montenegro

Črnogorski Porto Montenegro je svetovno znana marina, ki kupce privablja z velikimi kapacitetami, razkošjem in privezi za jahte dolžine kar 250 metrov. Z leti se je Porto Montenegro izkazal kot pravi sedež jadranja za vzhodno Sredozemlje in je kot tak postal priljubljena zimska destinacija za številne superjahte. Čeprav trenutno v neposredni bližini nimajo ladjedelnice, bi se lahko to kaj kmalu spremenilo. V marini so tudi trgovine, restavracije in bari, možno pa je najeti luksuzen apartma. Za tiste, ki se radi razvajajo, so na voljo še wellness center, fitnes in plavalni bazen.