V dolini Pandžšir se zbirajo borci

FOTO: Sin heroja obljubil odpor, si bodo Talibani drznili vstopiti v dolino, posejano z jeklenimi trupli?

S.R.
19. 8. 2021, 14.30
Posodobljeno: 19. 8. 2021, 15.23
Deli članek:

Sin afganistanskega junaka vojne proti Sovjetski zvezi je Zahod prosil za pomoč v boju proti Talibanom, ki so zavzeli že večino države.

Reuters
Ostanki sovjetsko-afganistanske vojne v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Dolina Pandžšir, imenovana tudi dolina petih levov, se nahaja na severovzhodu Afganistana, približno 150 kilometrov severno od Kabula v bližini gorske verige Hindukuš. Od aprila 2004 predstavlja osrčje novoustanovljene province Pandžšir, v kateri živijo predvsem Tadžiki. Dolina je še vedno posejana z jeklenimi ostanki sovjetskih tankov in oklepnih vozil, uničenih med sovjetsko-afganistansko vojno v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prebivalci na območju se niso uspešno uprli le Sovjetom, temveč se niso podredili niti Talibanom, ko so ti Afganistanu vladali med letoma 1996 in 2001.

Reuters
Ostanki sovjetsko-afganistanske vojne v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

»Lahko pride ta dan«

32-letni Ahmad Masud, sin nekdanjega poveljnika mudžahedinov in enega od vodij odpora proti Sovjetom Ahmada Šaha Masuda, se je zdaj zaklel, da njihovo oporišče v dolini Pandžšir tudi tokrat ne bo padlo pred Talibani

Masud je za Washington Post pojasnil, da so se na območju zbrali pripadniki afganistanske vojske in elitnih enot, ki so pripravljeni na boj proti Talibanom. Dodal je, da razpolagajo z veliko količino streliva in orožja, zbranega še v času vojne proti Sovjetski zvezi, saj da so se zavedali, da »lahko pride ta dan.« »Če bodo talibanski poveljniki napadli, bodo naleteli na odločen odpor.« Masud je ob tem Zahod pozval k podpori njihovemu boju.

Reuters
Ahmad Masud

Že pred to napovedjo vojne Talibanom se je z izjavo za javnost izpostavil Amrulah Saleh, nekdaj tesen zaveznik Masudovega očeta in heroja vojne proti Sovjetom, ki je pozneje postal podpredsednik Afganistana. Saleh je dejal, da je po begu predsednika Ašrafa Ganija in talibanskem prevzemom oblasti on zakoniti predsednik Afganistana. Šaha Masuda so sicer le nekaj dni pred napadom na newyorška dvojčka 11. septembra 2001 ubili pripadniki Al Kajde, njegovo ime pa po Afganistanu in svetu še vedno nosi veliko težo, poroča tiskovna agencija Reuters.

Reuters
Ahmad Šah Masud je v Afganistanu še vedno veliko ime.

Bo država postala valilnica terorizma?

Po poročanju Reutersa še ni znano, ali se bodo lahko Masudovi borci uspešno uprli talibanski moči. Talibani zaenkrat v dolino Pandžšir še niso vstopili, Masudovo izjavo pa bi bilo mogoče razumeti tudi kot prvi korak k pogajanjem. Masud je sicer dejal, da jim upor brez podpore in logistične pomoči zahodnih sil, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom in Francijo, ne bo uspel. »Talibani niso težava samo za afganistansko ljudstvo. Pod njihovim nadzorom bo Afganistan zagotovo postal središče terorističnih dejavnosti radikalnega Islama. Tukaj se bodo znova rojevali načrti zoper demokracije,« je še poudaril Masud.

Reuters
Ostanki sovjetsko-afganistanske vojne v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Krepijo se protesti

V afganistanski prestolnici Kabul se je danes zbralo okoli sto protestnikov, ki nasprotujejo talibanski vladavini in ki so mahali z dosedanjimi afganistanskimi rdeče-črno-zelenimi zastavami, kar postaja znak upora proti talibanom, poroča Slovenska tiskovna agencija. Protestniki se zbirajo tudi drugod po Afganistanu. 

Glede na objave na spletnih družbenih medijih je do podobnih protestov prišlo tudi v nekaterih drugih afganistanskih mestih. Ponekod so talibani množice razgnali s streli v zrak, v mestu Host pa so uvedli tudi policijsko uro. Prihajajo tudi poročila o smrtnih žrtvah, ki pa jih zaenkrat še ni mogoče potrditi.

Reuters
Ostanki sovjetsko-afganistanske vojne v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.