v preteklosti nanj letele številne obtožbe

FOTO: V javnost pricurljal posnetek, na katerem brazilski škof masturbira. Odstopil je

R.T.
19. 8. 2021, 11.55
Posodobljeno: 19. 8. 2021, 11.55
Deli članek:

Že v preteklosti so nanj letele številne obtožbe.

Diocese de São José do Rio Preto - Facebook
Tomé Ferreira da Silva

Brazilski škof je odstopil, potem ko se je na spletu pojavil eksplicitni posnetek, na katerem je škofa videti med masturbacijo.

Vatikan je sporočil, da je papež Frančišek že sprejel odstop 60-letnega  Toméja Ferreire da Silve iz Sao Paula. Ta je namreč za lokalni časopis Diario da Regiao potrdil, da je na posnetku res on. 

Škof je bil v preteklosti že pod drobnogledom Vatikana, med drugim tudi zaradi domnevnega prikrivanja prijav spolne zlorabe, mnogi farani so leta 2014 zahtevali njegovo odstavitev.

Leta 2015 je Vatikan sprožil preiskavo zaradi domnevne poneverbe in romantične zveze brazilskega škofa s šoferjem.

Leta 2018 so spet preiskovali domnevne spolne zlorabe v Ferreirovi škofiji. Do Vatikana je prišla tudi informacija o škofovem domnevnem odnosu z mladostnikom, s katerim je izmenjal eksplicitna sporočila.

"Leta 2014 smo podpisali že drugo peticijo, v kateri smo zahtevali njegovo zamenjavo, vendar nismo prejeli odgovora. Tokrat upamo, da se bo cerkev izrekla" je dejala Natalia Truzzi, ena od podpisnic peticije. 

Vatikan, brazilska škofovska konferenca in Ferreirova škofija so že napovedali njegovo odstavitev, vendar niso podali nobenih drugih podrobnosti.