Samotestiranje

Oglasil se je Janša: Šolniki ne bodo izjema, vsi, ali pa nihče ...

S.R.
19. 8. 2021, 11.19
Posodobljeno: 19. 8. 2021, 14.39
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da bo v primeru uvedbe samotestiranja to veljalo za vse, ne samo za šolnike.

Vlada RS
Janša je še enkrat potrdil, testiranje na covid-19 bo od 23. avgusta naprej samoplačniško.

Kot je znano, bo v Sloveniji s 23. avgustom testiranje na okužbo s sars-cov-2 za večino ljudi postalo samoplačniško oziroma bodo strošek nosili delodajalci. Iz tega bodo izvzeti tisti zaposleni, kjer bo izpolnjevanje pogoja PCT predpisano z odloki. Okoli tega vprašanja so včeraj na pogovorih s predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razpravljali tudi ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Kot je po sestankih pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec, ministrstvo v primeru učiteljev predlaga uvedbo samotestiranja, a bosta o tem na koncu odločili svetovalna skupina za covid-19 in vlada. Bodo pa s samotestiranjem novo šolsko leto začeli srednješolci, a si ravnatelji želijo, da bi to veljalo tudi za zaposlene. »Upamo, da bodo odločevalci razmišljali pozitivno (...) Nimamo sredstev za plačevanje testov in predlagamo, da se gre na zaupanje. To naj bo odgovornost posameznika,« je včeraj za STA pojasnila predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour.

Vlada danes sicer zaseda na Brdu pri Kranju, kjer bodo odločevalci odločali tudi o tem perečem vprašanju, a je odgovor, kot je to značilno, prek Twitterja nakazal že slovenski premier Janez Janša. »Testiranje na covid-19 bo v tednu od 23. 8. 2021 naprej samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je je PCT pogoj za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. Frekvenca se zaenkrat ne bo spremenila. V primeru uvedbe samotestiranja bo/bi to veljalo za vse in ne samo za šolnike,« je zapisal.

Proračun bo po poročanju STA v skladu z 19. julija sprejeto uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom še naprej kril stroške testiranja za bolnike oziroma uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialno-varstvenih zavodov, zapornike, osebe v prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke, ter za tiste, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

V skladu z vladnimi odloki pa se bodo morali na 48 (s hitrimi antigenskimi testi) oziroma 72 ur (s PCR testi) testirati tudi zaposleni v določenih poklicnih skupinah, ki niso cepljeni proti covidu-19 oziroma ga niso preboleli. Gre za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, domovih za starejše, pa tudi za številne storitvene dejavnosti. Ob ukinitvi financiranja teh testov iz državnega proračuna se je odprlo vprašanje, kdo bo plačal te teste za zaposlene.