Atentat na Haitiju

Vdrli v predsedniško rezidenco in ubili predsednika

G.G.
7. 7. 2021, 13.15
Posodobljeno: 7. 7. 2021, 14.16
Deli članek:

V razkrajajočem se Haitiju so neznani oboroženi moški izvedli atentat na predsednika države.

Profimedia
Jovenel Moise je mrtev.

Ob enih ponoči po lokalnem času so oboroženci vdrli v rezidenco haitijskega predsednika Jovenela Moïseja v Port-au-Princu. Prebili so se mimo varnostnikov in ubili predsednika. V napadu je bila poškodovana tudi predsednikova soproga, poroča BBC.

Premier Claude Joseph je sporočil, da je on zdaj na čelu države, in obenem zatrdil, da sprejemajo vse ukrepe, da zagotovijo kontinuiteto delovanja države, poroča Slovenska tiskovna agencija. Javnost je pozval, naj ostane mirna, in vztrajal, da bosta policija in vojska naredili vse, da zagotovita varnost prebivalstva.

53-letni Moise je bil na položaju od februarja 2017, ko je dotedanji predsednik Michel Martelly odstopil. Moisejev mandat je bil precej turbulenten, saj so mu med drugim očitali korupcijo, državo pa je pretresal val pogosto nasilnih protivladnih protestov.

Parlamentarnih volitev, ki naj bi potekale že leta 2018, zaradi političnih sporov vse doslej še niso izvedli. Moise - katerega predsedniški mandat je bil po mnenju opozicije nelegitimen, saj naj bi se že iztekel - je v štirih letih na položaju zamenjal kar sedem premierjev. Zadnjega, Josepha, naj bi po vsega treh mesecih zamenjal prav ta teden.

Haiti je najrevnejša ameriška država, poleg kronične revščine pa ga pogosto prizadenejo še naravne katastrofe. V zadnjem času ga poleg tega znova vse bolj pesti ne le politična kriza, ampak tudi nasilje vse močnejših oboroženih tolp, ki med drugim redno izvajajo ugrabitve in zahtevajo odkupnine.