Sophie in 't Veld

Janševa evropska nasprotnica bo odgovore iskala v Sloveniji

B.K./STA
6. 7. 2021, 12.41
Posodobljeno: 6. 7. 2021, 16.10
Deli članek:

Evropska poslanka, ki je slovenskemu premierju že večkrat stopila na žulj, je za oktober napovedala misijo ugotavljanja dejstev v Sloveniji.

Profimedia
Sophie in 't Veld

Vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu za oktober napovedala misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji. Evropska poslanka iz Nizozemske je v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU dejala, da voditelji držav članic dovoljujejo, da globoka kriza vladavine prava razžira naše vrednote. Izpostavila je resno zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje in opozorila na nesprejemljivo vmešavanje v proces imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji.

In 't Veldova je na seji Janezu Janši izročila tudi seznam vprašanj, ki jih je njena skupina za spremljanje spoštovanja demokracije poslala slovenski vladi marca, vendar odgovorov še ni dobila. Skupina je takrat na slovensko vlado naslovila več pisnih vprašanj o različnih tematikah, od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov.

Vprašanja so sledila dvema razpravama o razmerah v Sloveniji. V drugi naj bi sodeloval tudi Janša, a je namesto svojih uvodnih pojasnil zahteval predvajanje videa, na kar in 't Veldova ni pristala. Slovenski premier je nato aprila napovedal, da bo na vprašanja skupine odgovoril, ko bodo video o položaju medijev predvajali na javni seji odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).

Janša jih je povabil v Slovenijo

Janša danes v Strasbourgu ni odgovoril na vprašanji, kdaj bodo torej odgovorili na omenjena vprašanja skupine in ali se bo udeležil naslednje razprave v okviru te skupine, ki je predvidena 15. julija.

Ponovil je, da so se s skupino dogovorili o predvajanju omenjenega videa, pa tega potem niso želeli storiti, ker so se naenkrat pojavile tehnične težave, ter dejal, da mu je, ko je protestiral, "gospa izključila mikrofon".

Na njihovi strani ni bilo nikoli ovir, da kdor koli pride v Slovenijo in si pogleda razmere, je še dejal Janša in izrazil veselje, da bo skupina pod vodstvom in 't Veldove jeseni prišla v Slovenijo. "Upam, da se bodo pogovarjali z različnimi ljudmi, ne samo s tistimi, ki sliko prikazujejo enostransko," je še dejal.

V odgovoru na vprašanje o medijski svobodi v Sloveniji pa je Janša danes v Strasbourgu poudaril, da že tretjič vodi slovensko vlado in da se vsakič, ko vodi slovensko vlado, Slovenija povzpne na indeksih glede medijske svobode.

Udeležencem novinarske konference v Strasbourgu je Janša še povedal, da ne govorijo slovensko in so tako odvisni od tega, kar jim drugi povedo. Povabil jih je, naj pridejo v Slovenijo s prevajalcem za teden dni, pa bodo videli, kakšen je odnos med vlado in mediji. "Ne sodite po tem, kar vam nekdo pove," je pozval.