Svet

Vstop v restavracije in lokale samo za »polno« cepljene?

S.R.
29. 6. 2021, 12.51
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 12.55
Deli članek:

Irska vlada bo na današnji seji odločila, ali bodo lahko v notranjih prostorih restavracij in lokalov jedli in pili samo tisti, ki so »polno« cepljeni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Priporočilo, da naj se od gostov, ki vstopajo v restavracije ali lokale, zahteva evropsko digitalno potrdilo, je vladi podala strokovna skupina za boj proti epidemiji covida-19, ki delujo pod okriljem irskega ministrstva za zdravje.

Restavracije in lokali na Irskem bi morali v skladu z načrtom z obratovanjem v notranjih prostorih začeti prihodnji ponedeljek, a bi lahko zaradi te omejitve ta datum prestavili, da bi se lahko država in gostinci na strategijo pripravili. V primeru takšne odločitve bi bila Irska ena prvih evropskih držav s tako restriktivnim ukrepom, v večini držav je namreč vstop v lokal možen tudi z negativnim hitrim testom. Spomnimo, v Sloveniji za vstop v lokal, v kolikor ne gre zgolj za odhod na stranišče, velja tako imenovan pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje). Restavracije so bile na Irskem zaprte od konca decembra lani, od 7. junija letos pa lahko obratujejo terase.