Kultura

Velika čast in priložnost za slovenski filmarki

M. V.
29. 6. 2021, 12.35
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 12.39
Deli članek:

Igralka Nika Rozman in režiserka Urška Djukić sta bili izbrani za mojstrsko delavnico Pawla Pawlikowskega.

Željko Stevanić
Nika Rozman

Od 1. do 5. julija se bo na hrvaškem otoku Lopud blizu Dubrovnika odvijal prvi Ponta Lopud festival. V posebnem delu za profesionalce iz filmske umetnosti bo potekala tudi mojstrska delavnica z uveljavljenim poljskim režiserjem Pawlom Pawlikovskim, ki je med drugim leta 2015 prejel oskarja za najboljši tujejezični film Ida, za film Hladna vojna pa je poleg številnih drugih nagrad prejel nagrade Evropske filmske akademije za najboljši film, režijo, igralko, scenarij in montažo, ter za najboljšega režiserja v Cannesu. V izbor 15 udeležencev delavnice sta bili izbrani tudi slovenski režiserka Urška Djukić in igralka Nika Rozman, ki bosta tako pridobili nove izkušnje in znanja ter dobili neposredno možnost predstavitve svojih projektov Pawlikowskemu.

Igralko Niko Rozman poznamo predvsem po glavni vlogi Tine v kriminalni TV seriji Jezero. Nastopila je v številnih filmskih, video in televizijskih projektih, med drugim v celovečernih filmih Kruha in iger in Pod gladino Klemna Dvornika ter v filmu Idila Tomaža Gorkiča, za katerega je prejela vesno za najboljšo stransko vlogo. Je ena od ustanoviteljic Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, mlajši gledalci pa jo poznajo kot voditeljico oddaj Izodrom in Počitniški krompir.

Žiga Virc
Urška Djukić

Režiserka Urška Djukić (1986) je na Univerzi v Novi Gorici študirala medijske umetnosti in zaključila z magisterijem iz filma. V letu 2016 je posnela kratki igrano-animirani film Dober tek, življenje! ter zanj prejela nagrado vesna za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma. Leta 2018 je bila izbrana za sodelovanje v programu »SEE factory« Jugovzhodne Evrope 2019, v sklopu katerega je sorežirala kratek igrani film Ena in Edina (The right one), ki je bil leto za tem premierno prikazan v Cannesu. V lanskem letu je bila rezidentka mednarodne rezidence za mlade avtorje Cinéfondation v Parizu, ki ga organizira filmski festival v Cannesu, kjer je razvijala svoj prvi celovečerni film z naslovom Little Trouble Girls. Prvenec je bil letos že izbran med desetimi projekti na Torino Film Labu, predstavljen pa bo tudi na tokratni delavnici. Režiserka s prepletanjem različnih form – animacije, fikcije ter različnih oblik eksperimentalnih tehnik – ustvarja hibridne vizualne pripovedi in je posebej usmerjena v raziskovanje sodobne ženskosti.