usluge

Novi dokazi v korupcijski preiskavi zoper Kurza. 160 milijonov je dobil kar na lepe oči

B.K.
10. 6. 2021, 10.58
Posodobljeno: 10. 6. 2021, 10.59
Deli članek:

Izrisuje se mreža medsebojnih uslug, ki je Thomasa Schmida pripeljala na čelo državnega investicijskega sklada, Sebastiana Kurza pa pod drobnogled državnega tožilstva.

Profimedia
Sebastian Kurz

Avstrijsko državno tožilstvo je prejšnji mesec sprožilo preiskovalni postopek proti kanclerju Sebastianu Kurzu in vodji njegovega kabineta Bernhardu Bonelliju zaradi domnevno lažnega pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo v zadevi Ibiza.

Tožilstvo preiskuje Kurzeve izjave, ki jih je junija lani dal preiskovalni komisiji v zadevi Ibiza, o njegovem vplivu na imenovanje njegovega strankarskega kolega Thomasa Schmida za direktorja državnega investicijskega sklada ÖBAG. Tako Kurz kot Bonelli sta takrat zanikala vpletenost v Schmidovo imenovanje.

Tožilstvo je zdaj objavilo nove dokaze, ki naj bi pričali o Kurzevi vpletenosti v imenovanje Schmida, poroča evropski portal Euractiv. Gre za elektronski pogovor iz leta 2016, v katerem je Schmid, ki je bil takrat šef kabineta finančnega ministra, takratnega zunanjega ministra Kurza obvestil, da mu je, mimo vednosti takratnega finančnega ministra Reinholda Mitterlehnerja, za 30 odstotkov zvišal proračun ministrstva. “Dobil si 30-odstotno povišico v proračunu,” je v sporočilu zapisal Schmid. “To smo naredili SAMO zate. Več kot 160 milijonov evrov več! Dolžan si mi uslugo :-)))!”

Schmid se je o tej vprašljivi potezi hvalil tudi takratnemu šefu Avstrijske ljudske stranke na Dunaju in aktualnemu finančnemu ministru Gernotu Blümelu. “Kurz lahko zdaj serje denar,” mu je takrat napisal v elektronskem sporočilu.

Po navedbah drćavnega tožilca so ta sporočila ključna komponenta za razumevanje Schmidovega imenovanja na čelo državnega investicijskega sklada tri leta kasneje.

Če bi sodišče Kurza in Bonellija spoznalo za kriva laganja preiskovalni komisiji, jima grozi do tri leta zaporne kazni.