globalna policijska operacija

FOTO: Vplivne svetovne kriminalce “nategnili” s policijsko mobilno aplikacijo

B.K.
8. 6. 2021, 08.46
Posodobljeno: 8. 6. 2021, 08.46
Deli članek:

Gre za najbolj dodelano operacijo za razbitje mednarodne kriminalne mreže doslej.

Reuters
Aretacije in zasegi avstralske policije v okviru tri leta trajajoče mednarodne operacije Trojanski ščit.

Avstralske in novozelandske oblasti so danes prijele več sto osumljencev kaznivih dejanj, ki so bili del mednarodne kriminalne združbe. Aretacije so posledica tri leta trajajoče operacije, kriminalcem pa so na prste stopili z uporabo mobilne aplikacije za pogovore ANOM.

Člani kriminalne združbe so aplikacijo uporabljali v dobri veri, da gre za kriptirano tehnologijo, ki jih bo obvarovala pred vohunjenjem organov pregona, a v resnici je aplikacijo razvila ameriška federalna policija FBI. Pogovore kriminalcev so organi pregona tako lahko nadzirali že od prvega dne uporabe aplikacije.

Reuters
Aretacije in zasegi avstralske policije v okviru tri leta trajajoče mednarodne operacije Trojanski ščit.

Z nadzorom pogovorov so avstralski, novozelandski, ameriški in evropski policisti uspeli priti do dokazov, ki člane velike mednarodne kriminalne združbe inkriminirajo pri preprodaji drog, pranju denarja in načrtovanju umorov.

Aplikacija, katere priljubljenost je narasla organsko, ko so zanjo jamčili “kriminalni vplivneži”, je bila sicer le del mednarodne policijske operacije imenovane Trojanski ščit, ki jo je vodil FBI, v njej pa sta sodelovala tudi Ameriški urad za boj proti drogam ter policijski urad Evropske unije Europol.

Preprečili umor petčlanske družine

Avstralski policisti so sicer v današnji operaciji prijeli 224 ljudi in zasegli več kot štiri tone prepovedanih drog, njihovi novozelandski kolegi pa so opravili 35 aretacij in zasegli za več milijonov dolarjev drog. Avstralske oblasti naj bi ob tem preprečile še 21 načrtovanih umorov, med njimi tudi načrtovani umor petčlanske družine, in zapečatile šest laboratorijev za proizvodnjo drog.

Reuters
Aretacije in zasegi avstralske policije v okviru tri leta trajajoče mednarodne operacije Trojanski ščit.

Preiskave in aretacije tudi v Evropi

Obsežne policijske akcije so medtem izvedli tudi v drugih državah, a podrobnejših informacij zaenkrat še ni. Predstavniki Europola za danes načrtujejo novinarsko konferenco, v kateri bodo predstavili rezultate akcij na evropskih tleh. Obsežnejšo operacijo naj bi sicer izvedli v Nemčiji, potekale pa naj bi tudi na Švedskem in Danskem. Europol je medtem tri leta trajajočo policijsko operacijo že označil za “doslej najbolj dodelan trud za razbitje kriminalne dejavnosti v vseh čtirih delih sveta”, v katerem so prijeli nekatere izmed “najbolj vplivnih svetovnih kriminalcev”.