Zavezniki

Norveška ukrepala zaradi domnevnega vohunjenja ZDA

J.P./STA
3. 6. 2021, 19.10
Posodobljeno: 3. 6. 2021, 19.14
Deli članek:

Jasno so povedali, da je bilo vohunjenje nesprejemljivo in odvečno.

Zarja Jana
Erna Solberg

Norveška je danes zaradi domnevnega vohunjenja ZDA za več evropskimi politiki, tudi norveškimi, na pogovor poklicala odpravnika poslov na ameriškem veleposlaništvu.

"Ministrstvo za obrambo je imelo danes sestanek z ameriškim veleposlaništvom v Oslu, kjer smo jasno povedali, da je bilo vohunjenje nesprejemljivo in odvečno," je na Twitterju zapisal norveški obrambni minister Frank Bakke-Jensen.

Ameriško veleposlaništvo je kasneje na svoji spletni strani sporočilo, da se je z visokim predstavnikom Norveške sestal odpravnik poslov Richard Riley. ZDA namreč trenutno nimajo veleposlanika v Oslu.

Da so predstavnika ameriškega veleposlaništva poklicali na pogovor, je danes povedala tudi norveška premierka Erna Solberg. "Veseli me, da so Američani leta 2014 spremenili svoje prakse pri spremljanju zaveznikov in da želijo sodelovati z nami in drugimi, da razjasnili, kar se je zgodilo," je dejala.

Danes je Solbergova o tem govorila tudi z dansko kolegico Mette Frederiksen. "Ponovila sem, da je za nas vohunjenje za prijatelji in tesnimi zavezniki nesprejemljivo in odvečno," je povedala norveška premierka.

Danski in evropski mediji so v nedeljo poročali, da so ZDA s pomočjo danske obveščevalne službe med letoma 2012 in 2014 vohunile za vodilnimi politiki in uradniki iz Švedske, Norveške, Francije in Nemčije.

Po navedbah danskega radia DR je ameriška varnostna agencija (NSA) vohunila prek danskih internetnih povezav. NSA naj bi v ta namen izkoristila sodelovanje na področju prisluškovanja z dansko vojaško obveščevalno službo FE.