predsedniške volitve

Asad dobil novi 7-letni mandat

B.K./STA
28. 5. 2021, 08.08
Posodobljeno: 28. 5. 2021, 09.01
Deli članek:

Volitve niso potekale na ozemljih, ki jih ne nadzoruje sirska vojska.

Reuters
Sirski predsednik Bašar al Asad.

Na predsedniških volitvah v Siriji je že četrtič slavil predsednik Bašar al Asad, ki je osvojil 95,1 odstotka glasov, je v četrtek zvečer sporočil predsednik parlamenta. Volitev, ki so potekale v sredo, se je udeležilo 76,6 odstotka volilnih upravičencev.

To so bile druge volitve od začetka državljanske vojne v Siriji, ki se vije že deset let. Bašar je na čelu te bližnjevzhodne države že od leta 2000, ko je po smrti nasledil svojega očeta Hafeza.

"Hvala vsem Sircem za visok občutek nacionalizma in njihovo participacijo," se je po razglasitvi rezultatov pisno odzval 55-letni Asad.

Asadova protikandidata sta bila dokaj neznana izzivalca; nekdanji minister Abdalah Salumom Abdalah in Mahmud Meri, član t. i. tolerirane opozicije, ki sta po uradnih rezultatih prejela 1,5 odstotka oziroma 3,3 odstotka glasov.

Asadovim tekmecem iz tujine kandidatura ni bila dovoljena, prav tako volitve niso potekale na območjih, ki niso pod nadzorom sirskega režima. Ta obvladuje dve tretjini države. Islamistični uporniki, ki nadzorujejo območja na severozahodu Sirije, ter avtonomne pro-kurdske oblasti na severovzhodu države volitve zavračajo kot nelegitimne.

Volitve je kot nelegitimne označilo tudi več zahodnih držav, med drugim ZDA, Velika Britanija, Francija, in Nemčija, saj niso v skladu z resolucijo št. 2254 Varnostnega sveta Združenih narodov. Asad je obtožbe, da volitve niso potekale svobodno in pošteno, zavrnil.