Veliko dela za gasilce

FOTO: Po enem »lepem« dnevu se je utrgalo nebo: v nalivih je zalivalo stavbe, veter je podiral drevesa, prožili so se plazovi

G.G.
28. 5. 2021, 08.14
Posodobljeno: 28. 5. 2021, 08.38
Deli članek:

Po dnevu, ki je spominjal na pozno pomlad, je predvsem vzhodna polovica države doživela nevihtne ure.

vestnik.si
Nevihta v Gradišču

Za vizualni učinek sta poskrbeli sodra in toča, ki sta med drugim pobelili letališče na Brniku. V sadovnjakih in vrtovih je toča, čeprav ni bila velika, zagotovo povzročila nekaj škode. Še več škode pa so prinesle v nalivih narasle meteorne vode, ki so zalivale objekte.

Nevihtni pas se je včeraj popoldne pomikal iz zahoda proti vzhodu. Najprej je namočilo dele Gorenjske, nato je prišla na vrsto osrednja Slovenija. Okrog 18. ure je bilo neprijetno pestro v Domžalah. Poveljnik Gasilske zveze Domžale in CZR Domžale Matjaž Merkužič je za spletni portal domžalec.si povedal, da je voda zalila več stanovanjskih in javnih stavb, in industrijski objekt. Na Osnovni šoli Rodica je bilo po poročanju lokalnih gasilcev pod vodo 8 učilnic, 6 kabinetov, jedilnico, telovadnica in kuhinja.
V zalitem podvozu na Kamniški cesti je obstalo osebno vozilo. Na intervenciji je sodelovalo 125 operativnih gasilcev iz 11 enot JGS Domžale. Intervencija je bila zaključena ob 21. uri.

Skoraj istočasno so bile težave z vodo tudi v bližnji Lukovici. Najhuje je bilo v vasi Rafolče, kjer je deroča meteorna voda ogrožala stanovanjske objekte.

domžalec.si
Poplavljene ulice v Rafolčah v občini Lukovica.

Težišče tegob se je proti 19. uri preusmerilo vzhodneje. V Gornji Radgoni so zabeležili »17 dogodkov v šestih naseljih«, v to so vštete poplavljene kleti, podrta drevesa, gasilci pa so se ubadali tudi z nagnjenima telefonskima drogovoma.

O zalitih objektih in podrtih drevesih so poročali še iz Lovrenca na Pohorju, Maribora, Mirne, Mirne Peči, Novega mesta, Ormoža, Podčetrtka, Radelj ob Dravi, Slovenskih Konjica, Šmarja pri Jelšah, … Izpostavimo še proženje zemeljskega plazu na Kozjaku v mislinjskih občini. Ker je zemljina ogrožala hiši, so gasilci s folijo prekrili približno 600 kvadratnih metrov plazišča in uredili odvodnjavanje.

vestnik.si
Nevihta v Petanjcih