Digitalizacija

Hrvaška pred Slovenijo: osebna in zdravstvena hkrati, tudi na mobilnih telefonih

G.G./STA
25. 5. 2021, 11.36
Posodobljeno: 25. 5. 2021, 13.13
Deli članek:

Hrvaška stopa na pot digitalizacije. Državljanom od avgusta ponuja novo osebno izkaznico, ki bo nadomestila tudi zdravstveno.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Novo obdobje osebne digitalne identifikacije na Hrvaškem se bo začelo 2. avgusta, poroča Jutarnji list. Na hrbtni strani nove osebne izkaznice bo prostor za vpis matične številke zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da bo nova osebna izkaznica nadomestila zdravstveno izkaznico. Ni pa še jasno, ali bo osebna izkaznica vsebovala tudi podatke o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju.

Čip na osebni izkaznici bo vseboval biometrične podatke o lastniku dokumenta, ki vključuje predstavitev obraza in dva prstna odtisa v digitalni obliki. To bo državljanom omogočalo hitrejši in bolj enostaven prehod meje na mejnih prehodih, ki imajo elektronski prehod (e-Gate), kot je to na nekaterih letališčih.

V čipu izkaznice bo shranjen tudi identifikacijski certifikat, ki zagotavlja tudi elektronsko potrdilo identitete posameznikov in preverjanje pristnosti, ki omogoča dostop do elektronskih storitev. Z novo izkaznico bo možno prevzeti mobilno aplikacijo, ki bo potem uporabniku omogočala uporabo osebne izkaznice na mobilnem telefonu, kar bo dodatno olajšalo dostop do različnih storitev, ki jih ponuja hrvaški sistem e-državljan. Med drugim bo z mobitelom mogoče podpisati zahtevo za posojilo ali kupoprodajno pogodbo.

Na Hrvaškem zagotavljajo, da bodo vsi podatki zavarovani pred nepooblaščenim pristopom s sodobnimi kriptografskimi mehanizmi v skladu z veljavnimi varnostnimi standardi (ICAO).