Črna kronika

Slovenski kriminalisti ujeli ruskega spletnega goljufa

S.R.
25. 5. 2021, 11.52
Posodobljeno: 25. 5. 2021, 11.58
Deli članek:

Z ukradenimi plačilnimi karticami je nakupoval pri slovenskih spletnih trgovcih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenski kriminalisti so maja letos zaključili dlje časa trajajočo preiskavo, povezano s spletnimi zlorabami plačilnih kartic. Izplen? Novogoriško okrožno državno tožilstvo je v povezavi z zadevo kazensko ovadilo 40-letnega moškega, ruskega državljana, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče. Sumijo ga storitve kaznivih dejanj uporabe ponarejenega plačilnega sredstva, napada na informacijski sistem in zlorabe osebnih podatkov.

S predkazenskim postopkom so na začetku letošnjega leta začeli na podlagi prijave ene od gospodarskih družb na Goriškem, kjer je storilec z zlorabo tujih bančnih kartic izvršil več nakupov računalniške opreme. Kriminalisti so ugotovili, da je lopov zlorabil večje število plačilnih kartic tujih lastnikov iz najrazličnejših držav, vključno z Vietnamom, Kolumbijo, Indonezijo in Avstralijo. Nakupe različnih izdelkov je opravljal na več več spletnih prodajnih mestih v Sloveniji, robo pa prejemal na različne naslove na območju ljubljanske policijske uprave, pri čemer je uporabljal lažna imena. Na ta način si je protipravno pridobil večjo premoženjsko korist ter oškodoval spletne trgovce in banke.

Kriminalisti so v okviru hišne preiskave pri 40-letniku zasegli naročene izdelke ter se dokopali do njegove spletne komunikacije, s tem pa so goljufa pri njegovih lopovščinah začasno onemogočili.