Aretacija novinarja

Belorusija za prisilni pristanek letala krivi Hamas

B.K./STA
24. 5. 2021, 18.08
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 18.14
Deli članek:

Beloruske oblasti so sporočile, da je potniškemu letalu družbe Ryanair, ki so ga v nedeljo prisilile v pristanek na letališču v Minsku, kjer so nato aretirali do oblasti kritičnega novinarja Romana Protaseviča, z bombo grozilo palestinsko gibanje Hamas.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Vojaki Hamasa zahtevamo, da Izrael preneha z napadi na območje Gaze. Zahtevamo, da Evropska unija preneha podpirati Izrael (...). Na letalu je bomba. Če ne boste izpolnili naših zahtev, bo 23. maja eksplodirala nad Vilno," je domnevno grožnjo po elektronski pošti prebral predstavnik beloruskega ministrstva za promet Artem Sikorski.

Vodja beloruskih zračnih sil Igor Golub pa je danes sporočil, da se je pilot Ryanairovega letala z opozicijskim aktivistom na krovu samostojno odločil za pristanek v Minsku. "Kapitan je odločitev sprejel brez vmešavanja od zunaj," je dejal Golub novinarjem in dodal, da bi se letalo lahko odločilo tudi za pristanek v Ukrajini ali na Poljskem.

Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilnius, so sicer v nedeljo prestregli beloruski lovci, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo.

Iz Ryanaira so v nedeljo sporočili, da so posadko na letalu beloruske oblasti opozorile na morebitno varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega.

Dogodek so obsodile Evropska unija, več članic EU in ZDA, ki so zahtevale izpustitev Protaseviča in zagrozile s posledicami. Pozvale so tudi k mednarodni preiskavi incidenta. V Minsku so zavrnili očitke in izrazili pripravljenost na mednarodno preiskavo.

Evropski poslanci pozivajo k odločnemu ukrepanju

Poslanci Evropskega parlamenta iz različnih političnih skupin so medtem Evropsko komisijo in Evropski svet pozvali, naj ustavita lete nad beloruskim zračnim prostorom ter vse zračne povezave med državami Unije in Belorusijo in začne popolno preiskavo kršitve mednarodnih letalskih pravil.

"Kar se je zgodilo včeraj, je nezaslišano. Današnji Evropski svet bi moral konkretno ukrepati proti nelegitimnemu režimu Aleksandra Lukašenka. Včeraj smo videli terorizem, ki ga financira država: ugrabitev leta med enim glavnim mestom EU v drugo prestolnico EU, z namenom aretacije novinarja in njegove partnerice. Oba bi morali čim prej izpustiti iz Belorusije," so v pismu zapisali evropski poslanci.

V pismu so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella in evropsko komisarko za promet Adini Valean pozvali k odločnemu ukrepanju. "To dejanje terorizma, ki ga financira država, je surovo napadlo Evropsko unijo in ogrozilo varnost potnikov in posadke. Na to se je treba odzvati z močnim in enotnim evropskim pristopom," so sporočili.