So bili pregrobi?

Policisti zavračajo očitke: Neposlušni in nepokorni protestniki so se vmešavali v postopke

S.R.
24. 5. 2021, 15.12
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 15.12
Deli članek:

Udeleženci shoda niso upoštevali ukazov policije, v postopke so se celo vmešavali, zaradi česar je prišlo tudi do množične kršitve javnega reda. Tako je dogajanje na petkovem shodu videla policija.

Bobo
Petkov shod v središču Ljubljane.

Kot smo že poročali, se je na petkovem shodu na Trgu republike v Ljubljani zbralo približno 800 ljudi, tako je vsaj ocenila policija. Šlo je seveda za petkove kolesarje, ki so se zlili s protestniki, ki so izražali podporo Palestini. Zaznati je bilo tudi močno prisotnost policije, ki je zaradi »množične kršitve javnega reda« uporabila tudi fizično silo. Zaradi sumov kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi so dve osebi pridržali, po postopku pa so ju izpustili. Zasegli so tudi nekaj predmetov, za katere so ocenili, da so nevarni. Na shodu se je lažje poškodovala ena oseba, ki so jo z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Ravnanje policije pa je pri delu javnosti sprožilo precej razburjenja. Očitali so jim uporabo prekomerne sile, kazanje mišic in povsem neizzvan napad na sicer mirne protestnike. Na očitke, da so »policisti sami izzvali protestnike, da so bili v postopkih žaljivi, ter da so ciljno izvajali postopke tudi glede na rasno, versko ali drugo pripadnost,« so se danes odzvali tudi ljubljanski policisti. Vse očitke so zavrnili in pojasnili, da pravice do mirnega zbiranja ljudi nikakor ne ovirajo. Poudarili so, da je šlo v petek za neprijavljen shod, pri čemer so že pred shodom zaznali »posameznike, ki so prinašali predmete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod.« Po njihovih navedbah je šlo za palice in pirotehniko, s katerimi se je ogrožalo varnost udeležencev.

Bobo
Petkov shod v središču Ljubljane.

Vmešavali so se v postopke

Policisti so poudarili, da so udeležence shoda ves čas pozivali, naj upoštevajo njihova navodila in ukaze, ti pa so ravnali ravno nasprotno in so poskušali postopke preprečiti.

Izpostavili so tudi, da se je v postopka z dvema kršiteljema vmešalo več oseb, zaradi česar so morali uporabiti prisilna sredstva, saj da so njihovi pozivi in ukazi naleteli na gluha ušesa. V enem od primerov je prišlo tudi do množične kršitve javnega reda, policisti pa so morali tudi za zagotovitev lastne varnosti uporabiti telesno silo oziroma osebe »odrivati,« zoper posameznike pa uporabiti tudi »sredstva za vezanje in vklepanje.« Ob tem so za čas zbiranja obvestil pridržali dve osebi. Prvo, ker naj bi storilec proti uradni osebi »zamahnil z roko,« drugo pa, kjer je z »odrivanjem s silo telesa« poskušala preprečiti uradno dejanje. Med dogajanjem se je ena oseba tudi lažje poškodovala, pri čemer so policisti po pregledu posnetkov in na podlagi zbranih obvestil ugotovili, da je »tudi ta oseba poskušala preprečiti izvedbo postopka policistu, ki je za odvrnitev nevarnosti uporabil telesno silo, oseba pa je pri tem padla na tla in se poškodovala.« S preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja tako nadaljujejo tudi v tem primeru.

Za konec so poudarili, da ukrepi policije niso bili prekomerni, saj so v vseh primerih uporabili »najmilejše prisilno sredstvo za uspešno izvedbo postopka in odvrnitev protipravnega ravnanja oseb proti policistom.« Po njihovih navedbah so bili policisti v »postopkih korektni in strokovni in nikakor niso delovali glede na rasno, versko ali drugo pripadnost, temveč zgolj proti osebam, ki so kršile javni red. V okviru svojih pooblastil so izvajali naloge za varovanje življenja, zagotavljanje varnosti vseh udeležencev, varovanje državnega zbora ter preprečevali kazniva ravnanja. Policisti svoje naloge opravljajo profesionalno in zakonito, da preprečijo zaznana kazniva dejanja ali prekrške, ter zaščitijo življenje in premoženje ljudi.«