Oman

V najmirnejšem arabskem kraljestvu izbruhnili protesti

B.K.
24. 5. 2021, 17.58
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 18.03
Deli članek:

Izzvala sta jih visoka stopnja brezposelnosti in varčevalni ukrepi.

Reuters
Sultan Haitham bin Tarik.

Policija arabske kraljevine Oman se je v drugem dnevu protestov, ki jih je izzvala slabšajoča se gospodarska situacija, spopadla s protestniki, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Protesti so za to tradicionalno najbolj mirno kraljevino na Arabskem polotoku nenavadni in tudi tokrat je protestiralo relativno majhno število ljudi, saj je na ulice industrijskega mesta Sohar, ki leži v bližini severne meje z Združenimi arabskimi emirati, prišlo le nekaj deset ljudi.

Kljub temu gre za inidkator splošne nezadovoljnosti, saj Omanci niso protestirali že 10 let. Nazadnje so protesti to lukuszno turistično destinacijo preplavili leta 2011, med tako imenovano arabsko pomladjo, a niso imeli dolgosežnih učinkov.

Tokrat je situacija različna tudi zato, ker ima kraljevina novega voditelja. Januarja lani je po smrti dolgoletnega in priljubljenega vladarja Qaboosa bin Saida al Saida, ki je Omanu vladal celega pol stoletja, oblast namreč prevzel njegov bratranec Haitham bin Tarik. Ta je sicer nadaljeval liberarne reforme svojega predhodnika in je kmalu uzakonil svobodo govora ter prepovedal vladno prisluškovanje telefonskim pogovorom, a gospodarske rasti, ki se je v kraljevini zgodila med vladavino njegovega predhodnika, ne more ponoviti.

Al Said je za sabo namreč pustil prazno javno blagajno in prva naloga bin Tarika je bila rešitev nezavidljive situacije z javnimi financami. To je reševal z vpeljavo varčevalnih politik, ki so sicer povrnile zaupanje tujih vlagateljev v Oman, a so hkrati povečale brezposelnost. Ta je danes pri rekordnih petih odstotkih. Kljub temu lahko Omanci zdaj prvič v zgodovini od države terjajo nadomestilo za brezposelnost, sklad za katerega je bin Tarik vzpostavil lani. Nadomestilo je doslej prejelo več kot 6.000 Omancev.