Dve državi

Biden o edini rešitvi za bližnjevzhodni konflikt

J.P./STA
22. 5. 2021, 09.54
Posodobljeno: 22. 5. 2021, 09.56
Deli članek:

Rešitev dveh držav edina možna za bližnjevzhodni konflikt.

Profimedia
Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek zatrdil, da je edina rešitev za bližnjevzhodni konflikt vzpostavitev palestinske države ob Izraelu. Obljubil je tudi pomoč pri organizaciji obnove Gaze, ki je bila v spopadih med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom močno poškodovana.

"Ni spremembe v moji zavezanosti varnosti Izraela in pika, ni spremembe," je poudaril Biden. Vendar pa je še vedno potrebna rešitev dveh držav. "To je edini odgovor, edini odgovor," je izpostavil. Poudaril je še, da dokler regija ne bo "nedvoumno" priznala obstoja Izraela, ne bo miru.

Ob tem je sporočil, da je Izraelce pozval, naj končajo spopade med skupnostmi v Jeruzalemu. Obljubil pa je tudi pomoč pri organizaciji obnove Gaze, ki je bila v spopadih med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom močno poškodovana.

Humanitarna pomoč

Na območje Gaze, ki jo nadzoruje Hamas, je sicer že začela prihajati humanitarna pomoč. Tovornjaki različnih humanitarnih organizacij so tja začeli dostavljati pomoč, med drugim zdravila, hrano in gorivo. Združeni narodi so sporočili, da so za pomoč območju sprostili 18,5 milijona ameriških dolarjev.

Po podatkih Sklada ZN za otroke (Unicef) je bilo svoje domove med spopadi na območju primorano zapustiti prek 100.000 ljudi. V petek so se začeli vračati domov, pri čemer oblasti v Gazi navajajo, da je 1800 stanovanjskih enot neprimernih za bivanje, 1000 pa naj bi jih bilo uničenih. Palestinske oblasti ocenjujejo, da bo za obnovo območja potrebnih več deset milijonov dolarjev.