priprave na dopust

Izdelava dokumentov: upravne enote so zasute z vlogami

Luka Tetičkovič
22. 5. 2021, 07.50
Deli članek:

Zaradi velikega števila vlog za podaljšanje veljavnosti osebne izkaznice boste na upravnih enotah nanjo čakali dlje od pričakovanih štirih dni. Zastoji ne nastanejo pri izdelavi, temveč zaradi protikoronskih ukrepov, ki predvidevajo naročanje strank.

STA
Ljudje se pripravljajo na dopuste, zato UE beležijo povečano število vlog za podaljšanje dokumentov.

Podjetje Cetis, ki je uradni partner za izdelavo potnih listov, osebnih izkaznic, vozniških dovoljenj in podobnih uradnih listin, mora posamezno listino pod normalnimi pogoji izdelati v štirih dneh. Normalne razmere veljajo, ko Cetis prejme do 2000 vlog za izdajo osebnih izkaznic dnevno. Če je vlog več, lahko ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) ta rok podaljša za en delovni dan za vsakih nadaljnjih 500 vlog dnevno, pojasnjujejo na Upravni enoti Celje.

Včeraj je Cetis za izdelavo dokumentov potreboval štiri dni od dne prejema vloge, vendar mu je MNZ za obdobje med 10. majem in 31. avgustom letos odobrilo možnost podaljšanja roka. Informacije glede tega se dnevno ažurirajo na spletni strani Cetisa, preverite jih lahko sami.

Kje nastajajo zastoji?

Na nas so se obrnili bralci, ki že dva tedna čakajo na možnost, da podajo vlogo za osebni dokument. Problem nastane že pri oddaji vloge, pri čemer je najbolj obremenjena Upravna enota (UE) Ljubljana. »Vzrok preobremenjenosti je predvsem v tem, da so se začele množične menjave osebnih dokumentov. Poleg navedenega se v tem obdobju evidentirajo tudi podpisi za referendum in množično vlaganje vlog za Sigen-co. Dnevno beležimo prek 2000 klicev in okoli 1000 poslanih e-sporočil v predal za naročanje strank,« so pojasnili.

Porast vlog za menjavo ali podaljšanje osebnih dokumentov je sicer sezonske narave in pričakovan. V pomladnem času si ljudje v pripravah na dopuste urejajo dokumente. Če ste med njimi, nikar ne odlašajte do zadnjega trenutka, saj boste v nasprotnem morali doplačati za pospešeno izdelavo dokumenta, če vam bo sploh uspelo pravočasno priti do prostega termina s svetovalcem na UE.

Zaradi koronaukrepov morajo stranke naročati

Na obravnavo čakajo tudi stranke UE Velenje, kjer »stranke naročamo za naslednji teden, in sicer 28. maja, ker imamo vse termine že polne. V vsakem primeru pa seveda vse nujne in prioritetne vloge rešujemo prej, imamo posebno okence za sprejem takšnih vlog. Stranke imajo mogoče občutek, da so roki za izdelavo osebne izkaznice daljši, ker pač morajo počakati na termin, ko so naročeni.«

Tudi UE Maribor ima polne termine, pri čemer niso sporočili natančnega podatka, kako dolgo boste čakali na sprejem vloge. En do dva dneva na termin čakajo tudi stranke v UE Slovenj Gradec, v UE Celje pa ni posebnih čakalnih dob.