Iz Sirije

Danska bo sprejela simpatizerje Islamske države

R.T.
19. 5. 2021, 10.59
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 11.04
Deli članek:

Tveganje bi bilo večje, če jih ne bi.

Profimedia
V taborišču so v stiku s simpatizerji terorizma.

Danska vlada je oznanila, da bo repatriirala tri Danke, 14 njihovih otrok in pet mladoletnih oseb, interniranih v Siriji zaradi povezav s teroristično združbo Islamska država. Repatriacija omenjenih petih mladoletnih oseb ob odvisna od njihovih mater, ki pa na Danskem niso dobrodošle. Zaenkrat še nobena od njih ni dala dovoljenja, da gredo njihovi otroci brez njih na Dansko.

Danska obveščevalna služba je opozarjala, da bo dolgoročno tveganje za državo večje, če bodo ženske še naprej zaprte v taboriščih pod kurdsko upravo – dlje kot bodo ženske in njihovi otroci z drugimi simpatizerji terorizma, bolj bi se lahko radikalizirali.

Obstaja tudi strah, da bi se zaprti v taboriščih naučili rokovanja z orožjem, kar še poveča grožnjo danski nacionalni varnosti.

Ženskam bodo ob vrnitvi na Dansko sodili zaradi njihove vloge v Islamski državi, pri čemer jim grozi od treh do pet let zaporne kazni. Vseh 19 otrok naj bi mučila tesnoba – tudi zato, ker bi jih ločili od mater in sorojencev. Vseeno pa obstaja velika verjetnost, da se bo njihovo duševno stanje še poslabšalo, če bodo ostali v Siriji.

Prvotno niso bili dobrodošli

Danska vlada pod taktirko premierke Mette Frederiksen pa je odločena, da morajo tri matere, ki so jim odvzeli dansko državljanstvo, ostati v taborišču.

Danska premierka je sicer še marca zavračala možnost, da bi se katera od žensk lahko vrnila na Dansko. Za otroke staršev, ki so Danski obrnili hrbet, ji je sicer bilo hudo, a je dejala, da morajo odgovornost za to prevzeti odrasli.