mahinacije

V državi politični kaos, tajni agenti pa na dopustu

B.K.
18. 5. 2021, 09.13
Posodobljeno: 18. 5. 2021, 09.18
Deli članek:

Bolgarske tajne službe so do septembra na dopustu.

Profimedia
Bolgarske vohunske službe in nekatere druge službe notranjega ministrstva so ostale brez vodij.

Vodji dveh bolgarskih tajnih služb sta do septembra na neplačanem dopustu, je sporočil začasni minister za notranje zadeve Bojko Raškov. Direktorja agencije za državno varnost in obveščevalne agencije sta na dopust odšla 7. maja in se ne bosta vrnila do 6. septembra.

Po poročanju medijev sta se direktorja za koriščenje neplačanega dopusta odločila, da ju začasna vlada ne bi mogla zamenjati. Na aprilskih parlamentarnih volitvah v tej balkanski državi so volivci namreč izvolili razdeljen parlament in tako kljub relativni zmagi odnesli možnost za sestavo koalicije dolgoletnemu predsedniku bolgarske vlade Bojku Borisovu in njegovi stranki GERB, ki državo vodi že od leta 2009.

Čeprav so si mnogi obetali, da bo novo vlado sestavil novinec v politiki, sicer nekdanji pevec, Slavi Trifonov, čigar novopečena stranka ITN je na volitvah dosegla drugi najboljši rezultat, ta temu izzivu ni bil kos. Državi zdaj vlada začasna vlada, predsednik republike Rumen Radev pa je razpustil parlament in razpisal nove volitve.

“Te službe so obglavile same sebe,” je dopustovanje direktorjev omenjenih agencij opisal Raškov in ob tem sporočil še, da so se podobne strategije, v strahu pred odpuščanji in zamenjavami, poslužili tudi nekateri drugi šefi služb, ki spadajo pod notranje ministrstvo. “Veliko ljudi je javilo, da so bolni, ko je nastopila začasna vlada,” je po poročanju portala Euractiv pojasnil začasni notranji minister.