Premier Scott Morrison je v torek napovedal, da bodo potniški leti med Indijo in Avstralijo zaustavljeni do 15. maja, pred tem datumom pa bodo ocenili, ali bi bilo treba prepoved podaljšati. 

Zakonodaja, ki prepoveduje vstop potnikov iz Indije, kar velja tudi za avstralske državljane, bo začela veljati v ponedeljek. Avstralski minister za zdravje Greg Hunt je pojasnil, da bodo vse, ki bodo poskušali zaobiti nova pravila, doletele globe v višini 66.600 avstralskih dolarjev (nekaj manj kot 43.000 evrov), pet let zaporne kazni ali pa oboje.

Po poročanju avstralske tiskovne agencije AAP je v Indiji približno 9000 Avstralcev, ki se želijo vrniti domov, od tega so jih 650 opredelili kot ranljive.

Avstralski minister, pristojen za vladne finance, Josh Frydenberg, je ob tem zavrnil očitke, da je "neodgovorno" pustiti Avstralce v Indiji na cedilu. Država se namreč sooča z izrednim porastom okužb, zaradi česar primanjkuje bolniških postelj, zdravil in celo kisika.

"Sprejeli smo drastične ukrepe, da bi zavarovali Avstralce. Kar se dogaja v Indiji, je izjemno resno. Zdravstveni strokovnjaki so zvezni vladi zato predlagali tako stroge ukrepe," je povedal Frydenberg.

Na drugi strani pa je direktorica nevladne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch v Avstraliji Elaine Pearson ocenila, da je odziv vlade na pandemično krizo v Indiji "nezaslišan". Poudarila je, da imajo Avstralci pravico do vrnitve v svojo državo. Da bi bilo treba takšen zakon preklicati, je ocenila tudi senatorka stranke Zelenih Sarah Hanson-Young.