severna trgovska pot

VIDEO: To je zgodovinska zimska plovba arktične tovorne ladje

B.K.
22. 2. 2021, 15.35
Posodobljeno: 22. 2. 2021, 15.35
Deli članek:

Prvič v zgodovini je komercialna tovorna ladja uspešno preplula del severne trgovske poti.

Youtube (Rosatom)
Tanker Cristophe de Margerie na februarski plovbi skozi Arktiko.

Tovorna ladja ruskega transportnega podjetja Sovcomflot je uspešno preplula del trgovske poti preko Arktičnega kroga. Skoraj 300 metrov dolg tanker Cristophe de Margerie je iz pristanišča Jiangsu na Kitajskem izplul 27. januarja in se v petek 19. februarja uspešno zasidral v oddaljenem pristanišču Sabetta na severu Rusije.

Plovba je zgodovinska, ker je bila izvedena v času arktične zime, ko severno pot prekrivata noč in debel sloj ledu. Slednjemu navkljub je ruskemu tankerju podvig uspel, velik del poti pa je plul za ruskim jedrskim ledolomilcem.

Podvig je pomemben, ker kaže, da podnebne spremembe tanjšajo led znotraj Arktičnega kroga, zato bo tudi komercialna plovba tam vedno bolj zanimiva. Severna trgovska pot je namreč mnogo krajša od južne, ki iz Azije v Evropo potuje mimo Indijskega polotoka in skozi Sueški prekop.

Youtube (Rosatom)
Tanker Cristophe de Margerie na februarski plovbi skozi Arktiko.

"Ta plovba Christopheja de Margerieja bistveno širi navigacijsko okno v vzhodnem delu ruske Arktike in dokazuje, da je varna plovba po celotni dolžini Severne morske poti možna skozi celo leto," jo po podvigu dejal predsednik in izvršni direktor Sovcomflota Igor Tonkovidov.

Po besedah kapitana ladje Sergeja Gena je sicer najtežji del poti bil na območju Čukotskega morja in Vzhodnosibirskega morja, kjer je ladji grozil pritisk ledenih plošč, debeline do dva metra. Tam je tanker moral pluti tik za ledolomilcem, a ker nikjer na poti niso zaznali ledu, ki bi bil starejši od enega leta, je bila plovba vedno varna.

Zaradi tržne zanimivosti Severne trgovske poti je vedno več držav v sporu glede ozemelj znotraj Arktičnega kroga. Ruska federacija tam intenzivno gradi vojaške postojanke za obrambo ozemlja, konkurirajo pa ji predvsem Norveška, Danska ter Kanada in Združene države Amerike. Ker znanstveniki predvidevajo, da bo zaradi globalnega segrevanja Arktični led vedno bolj tanek se bo najbrž vedno več transportnih podjetij odločalo za plovbo po severni poti, nadzor nad njo pa bo postal ključnega geopolitičnega pomena.