zračni napad

FOTO in VIDEO: Izraelske rakete zadele bližino sirske prestolnice

B.K.
15. 2. 2021, 08.34
Posodobljeno: 15. 2. 2021, 08.40
Deli članek:

Sirska zračna obramba je prestregla večji napad, ki je prišel s smeri Golanske planote. Nekaj raket je tarče tudi zadelo.

Twitter @Syria_Protector
Izraelski zračni napad v bližini Damaska.

Sirska vojska je zjutraj sporočila, da so njihovi protizračni sistemi prestregli več izraelskih raket, ki naj bi bile namenjene v bližino sirske prestolnice Damask.

"Danes ob 1.18 je izraelski sovražnik izstrelil rakete iz območja okupirane Golanske planote in Galileje na več tarč v bližini Damaska. Sistemi za zračno obrambo so ustavili agresijo in prestregli večino sovražnikovih izstrelkov," je za sirsko tiskovno agencijo SANA dejal neimenovani vir iz sirske vojske. "Naša protizračna obramba še naprej zaustavlja izraelske napade nad nebom prestolnice," pa so spročili iz sirske vojske.

Napad naj bi sicer uspešno zadel vojaške nastanitvene kapacitete v mestu Kiswa, ki je 14 kilometrov oddaljeno od Damaska in kjer imajo svoje prostore iranske milice, ki delujejo v Siriji, je za katarsko televizijo Aljazeera dejal neimenovani vir, ki je dezertiral iz sirske vojske. Po poročanju očividcev naj bi bilo slišati močne eksplozije na južnem robu Damaska.

Izraelske oborožene sile sicer že dlje časa izvajajo sporadične napade na iranske tarče v Siriji. Napade naj bi okrepili v zadnjih dveh mesecih. Čeprav izraelski vojaški predstavniki svežega napada še niso komentirali, je njihovo vodstvo že pred časom potrdilo, da so pojačali napade na sirsko ozemlje, katerih namen je zaustaviti napredovanje iranskih sil znotraj te države. Po besedah šefa osebja izraelske vojske Aviva Kochavija so v preteklem letu tam z izstrelki zadeli več kot 500 tarč.

V Siriji so prisotne različne milice iz Irana in pro-iransko oboroženo gibanje Hezbolah iz Libanona. V državi so nameščeni na prošnjo sirske vlade, ki se je v državljanski vojni bila prisiljena nasloniti na pomoč Teherana in Moskve. Zasedajo večje dele ozemlja na vzhodu, jugu in severozahodu države, prisotni so tudi v več predmestjih Damaska. Tradicionalna sovražnost med Iranom in Izraelom pa slednje motivira za napade, s katerimi nameravajo Iranu preprečiti, da bi svojo vojsko udobno namestil v bližini izraelske meje.