poslovna oprava

Novozelandski poslanec: ne bom nosil kravate, kolonialne zanke

B.K.
11. 2. 2021, 08.24
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 08.25
Deli članek:

Domorodni poslanec je s kljubovanjem uspel spremeniti zahteve glede nošnje kravate v parlamentu.

Reuters
Novozelandski poslanec Rawiri Waititi s tradicionalno maorsko ogrlico Pounamu.

Domorodni poslanec novozelandskega parlamenta in eden izmed voditeljev domorodne Maorske stranke Rawiri Waititi je moral v torek zapustiti prostore novozelandskega parlamenta, saj ni nosil kravate, kakor zahteva poslovnik. Iz sobane ga je vrgel predsednik parlamenta Trevor Mallard, a po njegovih besedah je bila kravata le izgovor za kazen, pravi razlog pa bi se naj skrival v Waititijevem manku ustrezne omike med razpravo.

Waititi, ki je tistega dne nosil tradicionalno maorsko ogrlico z obeskom iz zelenega žada, je bil po sankciji razjarjen. "To je kršenje pravic domordnih ljudstev," je po seji dejal novinarjem. "Imamo pravico, da živimo svojo kulturo."

Spor jepostal tako vroč, da so že isti večer zasedali člani parlamentarnega odbora za poslovnik, ki so zaslišali maorskega poslanca, predsednik parlamenta Mallard pa je po seji pojasnil, da se je večina odbora strinjala, da bodo iz besedila črtali zahtevo po nošnji kravate in jo spremenili v zahtevo po nošnji "ustrezne poslovne oprave".

Waititi je spremembo pozdravil in jo označil za zmago za domordna ljudstva tako na Novi Zelandiji kot po svetu. Poslanec, ki je oče petih otrok je bil na presenečenje mnogih v novozelandski parlament izvoljen na volitvah lanskega oktobra. Na ustanovni seji parlamenta je dejal, da imajo Maori dovolj tega, da so prisiljeni v to, da izgledajo kakor vsi ostali. "Smo edinstveni. Biti Maor je kot da bi imel super moči. Nihče na svetu ni kakor mi in ohranjati moramo to, kar smo." Nato je povedal zgodbo o nekem Maoru, ki je bil v času kolonializma po krivici usmrčen z obešanjem, saj ga je nekdo zamenjal za nekega Angleža. Waititi si je takrat z vratu odvezal kravato in ponovil domnevne zadnje besede po krivem usmrčenega rojaka: "Snemite mi to zanko z mojega vratu, da bom lahko spet zapel svojo pesem."