Klinični preizkus

Cepivo AstraZenece naj bi omejeno ščitilo pred južnoafriško različico koronavirusa

J.P./STA
7. 2. 2021, 09.44
Posodobljeno: 7. 2. 2021, 09.46
Deli članek:

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da preliminaren majhen klinični preizkus kaže, da bi njeno cepivo proti covidu-19 lahko zagotavljalo omejeno zaščito pred milejšim in srednjim potekom bolezni po okužbi z južnoafriško različico novega koronavirusa.

Profimedia
V študiji, ki jo bodo objavili v ponedeljek, je sodelovalo več kot 2000 ljudi, drugi znanstveniki pa je še niso pregledali.

Poudarili so, da učinka cepiva proti težjemu poteku nove koronavirusne bolezni 19 in hospitalizacijam niso mogli ugotoviti, ker so v kliničnem preizkusu sodelovali zdravi mladi odrasli. Prepričani pa so, da bo cepivo zagotavljalo zaščito tudi pred težjim potekom bolezni, saj sproža nastanek protiteles, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

V študiji, ki jo bodo objavili v ponedeljek, je sodelovalo več kot 2000 ljudi, drugi znanstveniki pa je še niso pregledali.

Izpostavili so še, da so skupaj z oxfordsko univerzo, s katero so razvili cepivo, že začeli cepivo prilagajati tej različici koronavirusa, tako da bi bilo v primeru potrebe na voljo jeseni.

Oxfordska univerza je sicer v petek sporočila, da je njihovo cepivo učinkovito proti britanski različici novega koronavirusa, ki prevladuje v Veliki Britaniji, vse bolj pa je prisotna tudi v članicah EU.

Tudi v Slovenijo

Po odobritvi v EU so v soboto v več članic, tudi Slovenijo, že prispeli prvi odmerki cepiva AstraZenece.