vojska

Na Norveško ameriški bombniki, v opozorilo Rusiji

B.K.
3. 2. 2021, 11.14
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 11.15
Deli članek:

Norveška bo prvič v sodobni zgodovini na svojem ozemlju gostila ameriške bombnike.

Reuters
Ameriška bombnika B-1B in japonski lovec F-2 med vojaškimi vajami nad Korejskim polotokom.

Vojno letalstvo Združenih držav Amerike bo prvič v zgodovini namestilo ameriške bombnike B-1B na Norveškem. Poteza, ki je razdelila norveški parlament, je namenjena vzpostavljanju pozicije moči proti Rusiji v boju za ozemljav arktičnem krogu.

Bombniki B-1B bodo v letalsko bazo Orland na obali Norveškega morja prileteli iz ameriške letalske baze v Teksasu, okoli 200 članov posadke pa naj bi se že nahajalo na Norveškem. Ameriški piloti so sicer že večkrat letali poleg norveških kolegov na vojaških vajah, a tokrat bodo ameriški bombniki prvič delovali iz letalske baze v tej skandinavski državi.

Rusija se je na potezo odzvala zadržano. Rusko veleposlaništvo na Norveškem je sporočilo, da namestitev ameriških strateških bombnikov ne prispeva k splošni stabilnosti v regiji. Obljubili so tudi, da bo Rusija spremljala razmere in tudi izvedla ukrepe za zaščito varnosti svoje države in regije.

Kontroverzna poteza pa je ujezila tudi del norveške levo-sredinske opozicije. Socialistična levica, ki ima v parlamentu 7 poslancev, je izrazila nasprotovanje potezi. "Več ameriške vojaške aktivnosti v norveških bazah ni v interesu Norveške. To je še posebej res v času, ko izkušamo negativno spiralo vedno hujših napetosti med ZDA in Rusijo," so dejali v stranki.