Nevarna zabava

Za 17-letno Slovenko usoden smejalni plin

G.G.
3. 2. 2021, 09.11
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 11.01
Deli članek:

Najstnica, ki je bila v začetku prejšnjega tedna na obisku pri prijateljici v Gradcu v Avstriji, je umrla zaradi »predoziranja« s smejalnim plinom.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Mladenki sta med druženjem inhalirali tako imenovani smejalni plin, didušikov oksid, ki lahko deluje stimulativno, ob večjih dozah celo halucinogeno, poroča Kronezeitung. Ob tem sta najverjetneje konzumirali tudi marihuano. 17-letnica je v nekem trenutku padla v nezavest, reševalci so bili hitro v hiši in oživljanje je bilo uspešno. Ko je že kazalo, da se bo izmazala, je naslednji dan umrla. Policisti so v sobi pokojne prijateljice našli prazne ampule oziroma bombice z didušikovim oksidom in nekaj marihuane. Odrejena je bila obdukcija in toksikološka preiskava.

Ampule z didušikovim oksidom so bile v pred dvema ali tremi leti priljubljene tudi na zabavah v Zrćah na otoku Pagu. Hrvaško zdravstveno ministrstvo je zato z namenom zaščite življenja in zdravja ljudi prepovedalo uporabo dušikovega oksida v izdelkih, ki jih ne uporabljajo v skladu s prvotnim namenom. Popolne prepovedi pa ne morejo uvesti, saj v medicini smejalni plin uporabljajo kot anestetik, v gostinstvu pa kot potisni plin v napravah za pripravo smetane.