Svet

EU v tekmi s časom: vložili milijarde, počasnost cepljenja jih skrbi

STA
26. 1. 2021, 15.23
Posodobljeno: 26. 1. 2021, 15.26
Deli članek:

Evropa je vložila milijarde v pomoč pri razvoju prvih cepiv proti covidu-19 na svetu, zdaj pa morajo podjetja spoštovati svoje obveznosti in zagotoviti cepiva, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v virtualnem nagovoru v okviru svetovnega gospodarskega foruma, ki tradicionalno poteka v Davosu.

Profimedia
Ursula von der Leyen

Zamude pri dobavi cepiv članicam EU zaostrujejo trenja med proizvajalci cepiv in Evropsko komisijo, ki je v imenu članic s farmacevtskimi podjetji sklenila pogodbe o nakupu cepiv. Pogodbe določajo, koliko odmerkov morajo podjetja zagotoviti v določenem časovnem obdobju. 

Ema je doslej odobrila cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Izvršna direktorica agencije Emer Cooke bo aktualno dogajanje v povezavi s cepivi proti covidu-19 danes popoldne predstavila v odboru Evropskega parlamenta za javno zdravje.

EU je ob vse večji zaskrbljenosti zaradi novih variant virusa v tekmi s časom, zato so zamude tako z zdravstvenega kot s političnega vidika izjemno občutljivo vprašanje. Proces cepljenja v EU je počasnejši kot v ZDA, Veliki Britaniji in Izraelu. V Bruslju so danes dejali, da jih počasnost cepljenja v EU skrbi. Evropska komisija poziva, naj članice do poletja cepijo 70 odstotkov odraslih prebivalcev, kar se zdi ob težavah z dobavo cepiv vse manj dosegljiv cilj. 

Tedna še ni konec

Najprej je zamude napovedala ameriška družba Pfizer, ki je skupaj z nemškim podjetjem BioNTech proizvedla prvo cepivo, ki je lani decembra dobilo odobritev za uporabo v EU. Zatrdili so, da bodo zamude omejili na minuli teden in da naj bi že ta teden spet zagotovili stoodstotno dobavo. 

Na vprašanje, ali pri Pfizerju držijo besedo, so v komisiji danes odgovorili, da položaj pozorno spremljajo, da tedna še ni konec in da pričakujejo uresničitev obljub do konca tedna. 

Nezadovoljstvo

Nato se je zapletlo z britansko-švedsko družbo AstraZeneca, ki odločitev Evropske agencije za zdravila (Eme) glede odobritve cepiva pričakuje do konca tega tedna. Pojavili so se namreč očitki, da podjetje odmerke prodaja kupcem zunaj unije, kar bi lahko ogrozilo dobavo EU. 

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je v ponedeljek pozno zvečer po dveh sestankih EU s podjetjem v tvitu zapisala, da so se pogovori z AstraZeneco končali z nezadovoljstvom, saj da niso zagotovili dovolj jasnosti. Za sredo je napovedala še en sestanek. 

V odziv na te zaplete komisija sedaj vzpostavlja mehanizem, ki naj bi zagotovil preglednost pri izvozu cepiv. Podrobnosti naj bi bile znane do konca tedna. Medtem od britansko-švedske družbe AstraZeneca zahteva zelo konkretne informacije o načrtovani dobavi cepiva.