pogrešajo nadomestilo za izpad prometa

OZS o PKP8: Številni ne dobijo pomoči zaradi pogojev

A.S./STA
26. 1. 2021, 14.41
Posodobljeno: 26. 1. 2021, 14.42
Deli članek:

Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) v predlogu osmega protikoronskega zakona, ki ga je vlada poslala v DZ, pogreša nadomestilo za izpad prometa, pri čemer bi morali biti pogoji takšni, da bi bili ukrepov pomoči deležni vsi, ki jih je država omejila ali jim prepovedala opravljati dejavnost.

Profimedia
Na po njihovem mnenju stroge pogoje v ukrepih pomoči je na seji opozoril tudi predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

"Četudi so posamezni ukrepi dobro zastavljeni, pa številni naši člani ne dobijo pomoči zaradi pogojev. Ukrepi morajo biti zato enostavni in pregledni, brez odvečne birokracije. Glede na to, da so številni obrtniki in podjetniki zaprti že več mesecev, pa bi jim morala država po vzoru Avstrije povrniti tudi nadomestilo za izpad prometa," je, kot so po današnji seji upravnega odbora OZS sporočili iz zbornice, poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Še vedno tudi menijo, da bi moralo biti določeno, da tistim, ki kljub epidemiji vendarle poslujejo uspešno, ne bi bilo treba vračati državne pomoči. "Ta sredstva naj raje namenijo za razvoj podjetja in nagrade zaposlenim," je dodal Meh.

V predlogu zakona sicer niso upoštevani številni predlogi OZS, opozarjajo. Med ključnimi predlogi OZS so bili poleg podaljšanja ukrepa čakanja na delo in povračila tudi drugega bruta za delavce na čakanju še povračilo za izpad prometa, podaljšanje roka za izplačilo regresa, razširitev lestvice za kritje fiksnih stroškov.

OZS bo te ukrepe predlagala tudi za deveti protikoronski zakon, ki ga je vlada že napovedala, so dejali.

"Zaposleni sami dajejo odpoved"

Na po njihovem mnenju stroge pogoje v ukrepih pomoči je na seji opozoril tudi predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. "Zato že dolgo časa govorimo o tem, da se sprejme enostavne ukrepe, da bo finančna pomoč prišla takoj. Zgledujmo se po Avstriji, ki je obrtnikom in podjetnikom v panogah gostinstva in turizma povrnila tudi izpad prometa. V naši panogi zaposleni sami dajejo odpoved, zato bo tudi vnovični zagon zelo problematičen, ker kadra preprosto ne bo," je opozoril. Obenem je predlagal tudi znižanje stopnje DDV za gostinstvo.

Da je treba začeti financirati prevozniški sektor, pa je menil predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Prevozniki pričakujejo že obljubljena posojila SID banke z državnim poroštvom. Tudi prevozniki imajo namreč težave z likvidnostjo, zato bi nujno potrebovali posojila, je opozoril.