Tudi v Avstriji

Predsednik gospodarske zbornice poziva Kurza: "Odprite!"

G.G.
14. 1. 2021, 09.14
Posodobljeno: 14. 1. 2021, 09.17
Deli članek:

Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Harald Mahrer svari pred podaljšanjem tako imenovanega lockdowna.

Profimedia
Harald Mahrer je prepričan, da je tudi v teh razmerah možno varno opravljati večino dejavnosti.

Mahrer je v pogovoru za Kronenzeitung dejal, da so na gospodarski zbornici zasuti s pismi, sporočili ljudi, ki jih prosijo za pomoč. Pišejo jim državljani, ki bi radi opravljali svoje delo, a ga ne smejo. »Vse več je takšnih, ki ne vedo, kako bodo plačali položnice,« je dramatičen Mahrer, ki oblasti svetuje, naj ljudem dovoli delati. »Odprite!« jih poziva.

Toda vlado skrbi epidemiološka slika, ki se sicer ne poslabšuje, strah pa vzbuja neznanka domnevno bolj nalezljivega, zlobnejšega angleškega seva koronavirusa.

Mahrer meni, da vlada mora najti načine, kako bi kljub virusu odprli dejavnosti. Ob tem navaja primer Bavarske, kjer bodo od ponedeljka v trgovinah obvezne zaščitne maske tipa FFP2. Rešitve pa niso enake za vse dejavnosti. Za gastronomijo in trgovine hitri testi ne pridejo v poštev, za organizatorje dogodkov, hotele in podobno pa bi bili v pomoč, razmišlja Mahrer, ki pravi, da so v gospodarski zbornici pripravljeni pomagati pri vseh strategijah varnega odpiranja dejavnosti.

Če bi politiki sledili osnutku zamisli nemške kanclerke Angele Merkel in zaprtje podaljšali do Velike noči (4. aprila), bi to pomenilo katastrofo za gospodarstvo, število brezposelnih bi se dramatično povečalo. Za konec je Mahrer poudaril še, da se mu zdi nesprejemljivo, da so tako dolgo zaprte šole. Kaj bi rekel šele za Slovenijo, kjer smo rekorderji v trajanju šolanja na daljavo.