vnovično zaprtje

V Angliji se je začel tretji "lockdown". Boris Johnson: Nisem imel druge možnosti

A.S./STA
6. 1. 2021, 09.27
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 09.27
Deli članek:

V Angliji se je danes uradno začela že tretja ustavitev javnega življenja v pandemiji covida-19, čeprav bodo poslanci šele danes razpravljali in glasovali o ukrepih. Premier Boris Johnson je že v torek dejal, da spričo zaostrenih razmer ni imel druge možnosti kot uvedbe vnovičnega zaprtja, kakršno velja tudi v drugih delih Združenega kraljestva.

Profimedia
V Angliji se je danes uradno začela že tretja ustavitev javnega življenja v pandemiji covida-19.

Ustavitev javnega življenja, ki vključuje zapuščanje domov le izjemoma in zaprtje šol za veliko večino otrok, je Johnson naznanil v ponedeljek. V torek je znova pojasnjeval odločitev, češ da ni imel druge izbire. Med drugim je trenutno v bolnišnicah v Angliji 40 odstotkov bolnikov s covidom-19 več kot v prvem valu spomladi.

Ni mogel zagotoviti, da se bodo lahko še pred poletnimi počitnicami v šole vrnili vsi otroci, je pa izrazil optimizem in upanje, da se bodo razmere spremenile že pomladi, poroča britanski BBC.

Danes ga čaka še nagovor v parlamentu, ki bo naknadno razpravljal in predvidoma zvečer glasoval o že uveljavljenih ukrepih. Težave pri potrjevanju ureditve, ki omogoča zaprtje javnega življenja do konca marca, ni pričakovati, saj so ji podporo napovedali tudi opozicijski laburisti.

Razmere močno zaostrene

Epidemiološke razmere v Veliki Britaniji so močno zaostrene. V torek je število novo potrjenih primerov prvič doslej preseglo 60.000. Glede na ocene je bil minuli teden v Angliji z novim koronavirusom okužen eden od 50 ljudi v zasebnih gospodinjstvih. V posebej prizadetem Londonu je ta delež eden od 30.

V Angliji smejo ljudje po novem domove zapuščati le izjemoma - za odhod k zdravniku, po nakupih nujnih življenjskih potrebščin, rekreacijo ali odhod na delo, ki ga ni mogoča opraviti od doma. Pouk v šolah in na fakultetah bo najmanj do konca polletja potekal na daljavo. Jasli medtem ostajajo odprte.

Vrata zaprle neživilske trgovine, restavracije, ... 

Zaprte bodo neživilske trgovine, restavracije in zabaviščni objekti, ne bodo pa denimo zaustavili profesionalnih športov, kot je angleška profesionalna nogometna liga.

Strogi ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa so trenutno v veljavi tudi drugod po Združenem kraljestvu. Na Škotskem je ustavitev javnega življenja v veljavi od ponedeljka do konca januarja, v Walesu že od 20. decembra in najmanj do 18. januarja, Severna Irska pa je za šest tednov uvedla zaprtje 26. decembra.

Veliko upanja Johnson polaga v cepljenje proti covidu-19. Kot je dejal v torek, so doslej v Veliki Britaniji cepili že več kot 1,3 milijona ljudi, približno polovico iz starostne skupine nad 80 let.