kot včasih pri nas

FOTO in VIDEO: Kitajci novo leto množično pričakali na ulicah, brez omejitev

B.K.
1. 1. 2021, 11.48
Posodobljeno: 1. 1. 2021, 12.02
Deli članek:

Medtem, ko je Evropa v leto 2021 vstopila zadržano, brez večjih proslav in javnih praznovanj, so na Kitajskem množice novo leto pričakale na ulicah.

Reuters
Novoletna proslava v Šanghaju.

Večina sveta je že vstopila v leto 2021. Zaradi pandemije covida-19 so novo leto skoraj povsod pričakali zadržano in brez javnih praznovanj. Drugače pa je bilo na Kitajskem, kjer so že spomladi epidemijo uspešno zamejili, izkazali pa so se tudi jeseni, ko so preprečili nov vdor virusa v državo.

Mnogo prebivalcev Ljudske republike Kitajske je tako novo leto, brez omejitev, pričakalo na ulicah. Ljudstvo se je trlo na trgu Tianamen v prestolnici Peking, pa tudi v Šanghaju in drugih večjih mestih. Še posebej vzpodbudne pa so fotografije praznovanja z ulic Wuhana, ki je prejšnjo zimo postal epicenter novega koronavirusa. Tudi tam se je na prostem trlo ljudi.

Reuters
Silvestrski objemi v Wuhanu.

Reuters
Novoletna proslava v Wuhanu.

Tudi na novega leta dan je mnogo prebivalcev zapustilo domove in se udeležilo raznoraznih proslav, kot je tradicionalni dvig kitajske zastave v Pekingu. Mnogi so obiskali budistične templje in tudi lunaparke, ki obratujejo nemoteno.

Profimedia
Pozdrav novemu letu v Nanshanu.

Profimedia
V Pekingu se je na novega leta dan več tisoč ljudi udeležilo tradicionalnega dviga državne zastave.

Kitajski predsednik Xi Jinping je v novoletni poslanici dejal, da se lahko "pogum in vztrajnost izrazita le v težkih časih." Ob tem je državljane pozval, naj ostanejo "trmasti kot bambus, globoko zakoreninjen v skalah."

Kot prvi so sicer v četrtek ob 11. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati, uro pozneje so prihod leta 2021 pozdravili na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije.

Zadnja pa bosta v leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času vstopila nenaseljena otoka v Tihem oceanu, Bakerjev otok in Howlandov otok.