POGOST POJAV

Nenasitna lakota nas opozarja na nevarnost

T.D.
1. 1. 2021, 12.49
Deli članek:

Prav vsi imamo vsaj občasno večje ali manjše želje po določeni vrsti oziroma okusu hrane. Od kod se pojavi nenadna in neustavljiva želja po določeni hrani?

Dreamstime
Želja po slanih bombah, kot sta ocvrt krompirček in čips, lahko kaže na pomanjkanje natrija.

Občutek je sicer gotovo znan vsakemu: kar naenkrat si močno zaželimo sočen hamburger ali tablico čokolade. Za tem se večinoma ne skriva pravi občutek lakote, temveč le nebrzdan apetit. Poleg čustvenih potreb – denimo v stresu – pa so lahko napadi nenasitne lakote včasih tudi alarmni znak za pomanjkanje hranil.

Želja po čokoladi

Vam praline in tablice čokolade kar ne gredo iz glave? Nič čudnega: čokolada vsebuje več kot 300 hranil, ki med drugim delujejo poživljajoče in krepijo občutek sreče. Če pa imate neprestano željo po čokoladi, se lahko za njo skriva pomanjkanje magnezija ali cinka. Obeh je v čokoladi veliko, pomembna pa sta predvsem za zdravo presnovo, imunski sistem in celjenje ran. Raje posezite po temni čokoladi, ki je še posebno bogata z dragocenimi hranili, vsebuje pa tudi manj sladkorja. Viri cinka in magnezija so tudi oreščki, ribe in listna zelenjava.

Želja po čipsu

Želja po slanih bombah, kot sta ocvrt krompirček in čips, lahko kaže na pomanjkanje natrija. Natrij med drugim uravnava ravnovesje vode v telesu in določa krvni tlak. Absorbiramo ga iz prehrane. Vendar ocvrt krompirček ni ravno najboljša izbira. Boljša alternativa je pest oliv ali vloženih kumaric.

Želja po testeninah

Za posebno željo po živilih z ogljikovimi hidrati, kot so testenine ali kruh, se pogosto skriva pomanjkanje serotonina. Po testeninah in podobnem posežemo instinktivno, ker se tako zviša raven krvnega sladkorja in z njim izločanje inzulina. Tako triptofan, predstopnja serotonina, lažje preide v možgane – in to dobro dene naši duši. Težava: pri običajnih testeninah raven sladkorja v krvi spet hitro upade in takrat spet začutimo lakoto. Zato raje izberite kompleksne ogljikove hidrate (na primer krompir, polnozrnate izdelke).

Želja po burgerju

Če imate res močno željo po burgerju ali stejku, lahko to kaže na pomanjkanje železa. Železo je pomembno za nastajanje krvi, prenos kisika in telesno zmogljivost. Še posebno veliko ga je v rdečem mesu. Kot zdrava alternativa se ponujajo žita, na primer oves, pa tudi zelenjava (špinača, brstični ohrovt) in stročnice (leča, grah). Pomembno je vedeti: kava, čaj in mleko zmanjšujejo sposobnost absorbiranja železa!

Želja po sadju

Tudi sveže sadje ali slastna zelenjava sta včasih videti neustavljiva. Zelo verjetno zaradi pomanjkanja vitamina C. Če poleg tega včasih tik pred spanjem začutimo neustavljivo željo po banani, gre lahko za pomanjkanje melatonina. V nasprotju z drugimi željami po določeni hrani sta sadje in zelenjava zdrava. Torej lahko želji podležete brez slabe vesti.

Želja po gumijastih medvedkih

Ne le, da so videti sladki, taki tudi so. V sto gramih je približno 25 (!) kock sladkorja. Za željo po teh medvedkih telesu enostavno primanjkuje sladkorja – in s tem tudi energije. Možen vzrok je tudi pomanjkanje selena, ki je potreben za produkcijo pomembnega hormona ščitnice in ščiti celice pred prostimi radikali. Zdrava alternativa: suho sadje vsebuje veliko selena. Pa tudi beljakovinsko bogata živila (losos, perutnina, jajca) so sijajna za polnjenje zalog selena.